Frågan om inflation är inget nytt i Argentina och idag har rädslan för fenomenen gjort att alltfler argentinare tar ut sina pengar från banken i pesos och växlar dem till dollar, för att sedan spara dem hemma, eller utomlands. Foto: Lluis Miras

Ekonomin en stridsfråga i argentinska valet

Uppdaterad
Publicerad

En av frågorna som diskuteras mest flitigt under valkampanjen i Argentina är landets ekonomi. Enligt kritiker har den skötts dåligt av Cristina Fernandez de Kirchners regering.

Juan-Carlos Silba driver en optikerbutik i Buenos Aires, men den senaste tiden har affärerna gått dåligt. 

– Med den galopperande inflationen är det svårt för mig att klara butikens kostnader som skatter och annat. I dag fakturerar jag samma summa som för två år sedan, säger han till SVT Nyheter.

Enligt siffror från Argentinas statistiska centralbyrå INDEC är inflationen i dag 14 procent. Men enligt oppositionen är den i själva verket 25 procent. 

Växlar pesos till dollar

Frågan om inflation är inget nytt i Argentina och i dag har rädslan för fenomenen gjort att allt fler tar ut sina pengar från banken i pesos och växlar dem till dollar, för att sedan spara dem hemma, eller utomlands.

– Många gånger är upplevelsen av inflation viktigare än den verkliga inflationssiffran. Det gör att människor försöker undvika inflationen på olika sätt. Detta kan bland annat leda till mer makroekonomisk instabilitet än vad som borde ske. Förutom misstro hos sparare kan hög inflation också leda till mindre investeringar, säger Mario Maydana, ekonom på Universitet i La Plata. 

Huvudkandidaterna i valet – Muricio Macri och Daniel Scioli – har båda sagt att de vill få bukt med inflationen. Hur, är ännu oklart.

Kritiserar presidenten

Mauricio Macri från partiet Cambiemos menar dock att president Cristina Fernandez de Kirchner skött Argentinas ekonomi dåligt och att hon lämnar efter sig ett stort budgetunderskott. Mauricio Macri vill föra en mer marknadsliberal politik och öppna upp för fler investeringar. 

Daniel Scioli från regeringspartiet El frente para la Victoria har å sin sida lovat att fortsätta med många av de sociala reformer som president Fernandez de Kirchner påbörjat. Men han talar också om vikten av fler investeringar i landet. 

En viktig fråga för väljarna

Cecilia Piscitelli 32 år, tycker att inflationen är en viktig frågan för Argentina idag. För den berör alla.

– Även om våra löner är anpassade efter inflationen för att vi inte ska förlora köpkraft är det svårt att veta hur mycket du förlorat eller vunnit på inflationen eftersom det saknas tillförlitliga siffror, säger Cecilia Piscitelli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.