Sjukhuset Pontchaillou in Rennes där fem personer vårdas efter ett läkemedelstest. Foto: TT

Flera till sjukhus efter läkemedelstest

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer vårdas på sjukhus och en har förklarats hjärndöd efter ett misslyckat läkemedelstest i närheten av Rennes i nordvästra Frankrike. Sammanlagt har 90 personer fått medicinen i olika doser. Enligt chefsläkaren som lett experimentet finns inget känt botemedel mot drogen.

Läkemedelstestet har omedelbart avslutats och de inblandade testpersonerna har avbrutit sitt uppdrag, rapporterar BBC.

Den person som förklarats hjärndöd kom till sjukhuset i Rennes i måndags, övriga fem – varav tre riskerar att få bestående hjärnskador – sökte vård senare i veckan.

– Läget är mycket allvarligt för de inlagda, säger Frankrikes hälsoministe Marisol Touraine i ett uttalande.

Enligt chefen för neurologiska avdelningen på sjukhuset i Rennes, Pierre-Gilles Edan, finns inget känt botemedel mot läkemedlet. Sammanlagt har 90 personer fått läkemedlet i olika doser, men de sex personer som vårdas tillhör en grupp som tagit läkemedlet regelbundet.

Utredning inledd

Efter att testerna avbrutits har nu en brottsutredning inletts, uppger franska medier.

Touraine säger i sitt uttalande att hon är ”fast besluten att gå till botten med den tragiska olyckan” och hitta de personer som bär ansvaret för händelsen.

– Det här är utan motstycke i Frankrike, sade Touraine.

Läkemedlet är utvecklat i ett europeiskt laboratorium av det portugisiska företaget Bial Lab och har fått tillstånd att testas, enligt det franska hälsoministeriet.

Felaktig uppgift om cannabis-innehåll

Franska medier rapporterade först att det rörde sig om ett cannabisbaserat smärtstillande läkemedel, något som sedermera dementerats av landets hälsodepartement.

Läkemedlet intas oralt och är tänkt att behandla tillstånd som ångest. Den agerar på naturliga receptorer i kroppen som kallas endocannabinoider som reglerar humör och aptit, enligt Touraine.

Avbryts i inledningsfasen

När ett läkemedel testas sker det i regel i tre faser, uppger BBC.

I fas 1 testas säkerheten. En litet antalpersoner ges en liten dos av läkemedlet och övervakas sedan mycket noggrant. Testet avser inte att mäta hur väl läkemedlet fungerar utan genomförs i syfte att upptäcka biverkningar.

I fas 2 undersöks om läkemedlet faktiskt har de effekter det avser.

I fas 3 ges läkemedlet till testpersoner endast om det först genomgått fas 1 och 2. Testet kan genomföras för att jämföra läkemedlet med andra redan godkända behandlingsmetoder. Ofta ingår flera tusen testpersoner.

Enligt Touraine är läkemedelsexperimentet i Rennes ett fas 1-experiment där doser getts till fullt friska personer.

Rättelse

Tidigare angavs i artikeln att läkemedlet skulle vara cannabisbaserat. Uppgiften har sedan dementerats av det franska hälsodepartementet, varpå brödtext och senare också rubrik korrigerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.