Foto: TT

Nya siffror: Majoritet av britterna stöder brexit

Uppdaterad
Publicerad

En vecka innan folkomröstningen visar de senaste opinionsundersökningarna att en majoritet av britterna vill lämna EU. Mätningarna gjordes emellertid före mordet på parlamentsledamoten Jo Cox – som var en av företrädarna för att Storbritannien ska stanna kvar.

Utbrytarsidan har vind i seglen inför folkomröstningen den 23 juni. Två nya telefonbaserade opinionsundersökningar tyder på att en majoritet vill gå ur unionen, skriver Reuters.

Enligt en Ipsos Mori-undersökning genomförd den 11–14 juni vill 51 procent lämna EU och 49 procent stanna. Siffran stiger ännu mer om man tar hänsyn till de som är registrerade för och sannolikt kommer att gå och rösta. Då hamnar blocken på 53 respektive 47 procent. Det är det högsta stödet som opinionsföretaget har registrerat för lämna-sidan på över tre år.

Brittisk EU-omröstning

Därmed har stödet för ett så kallat brexit ökat. En Ipsos Mori-undersökning gjord i maj visade nämligen att 37 procent ville lämna och 55 stanna.

Högsta stödet i år

Siffrorna får stöd av ytterligare en opinionsundersökning genomförd av Survation, där 45 procent vill gå ur EU och 42 procent stanna. Utbrytarsidan har ökat med 7 procentenheter sedan den senaste undersökningen den 25 maj, medan andelen som vill stanna har minskat med 2 procentenheter.

Lämna-sidan är den största sedan Survations undersökningar startade i februari i år.

Invandring och pengar

Hela sex av de sju senaste opinionsundersökningarna i veckan visar att utbrytarsidan är i ledning.

– Med en vecka kvar har ”lämna” gått förbi ”stanna” med en rad argument om invandring och pengar som ofta uppfattas som sanna trots att de fullständigt tillbakavisas av den andra sidan, säger Ben Page, chef för opinionsföretaget Ipsos Mori, till Reuters.

Det återstår att se om mordet på parlamentsledamoten Jo Cox påverkar opinionen. Cox kampanjade aktivt för att Storbritannien ska stanna i EU. Efter mordet sköts kampanjarbetet upp på båda sidor. Det kommer även att ligga nere under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet