Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, säger Erdogan i ett tv-sänt framträdande. Foto: AFP

Erdogan kritiserar Sverige för koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserar Sverige efter onsdagens koranbränning i centrala Stockholm, rapporterar AFP.

– Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, säger Erdogan.

Även USA fördömer koranbränningen.

Polisen beviljade en ansökan om en demonstration om koranen i Stockholm samtidigt som muslimer firar en av sina viktigaste högtider – Eid al-Adha. Samtidigt uppger nu polisen att arrangören utreds för hets mot folkgrupp och en man är misstänkt för misshandelsförsök.

Polisen har inte uttryckligen gett tillstånd att bränna en koran, utan i tillståndet står att det är en ”demonstration om koranen”.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Väcker starka reaktioner

Onsdagens koranprotest är den första tillståndsgivna sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i våren fastslagit att polisens tidigare beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.

Turkiets utrikesminister, Hakan Fidan, fördömde starkt aktionen och kallar det för en ”avskyvärd handling”, rapporterar Reuters.

”Det är oacceptabelt att tillåta dessa antiislamiska handlingar under förevändning av yttrandefrihet”, skrev utrikesminister Hakan Fidan på Twitter.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han uppfattar det som ”avsiktliga provokationer”.

– Bara för att det är lagligt tycker jag inte att det är lämpligt, säger statsministern på en presskonferens i Almedalen på Gotland.

Erdogan: De som blundar för nedrighet kommer inte lyckas

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, har tidigare sagt att så länge som koranbränningar tillåts i Sverige kan ett svenskt medlemskap i Nato aldrig bli aktuellt.

Enligt regeringstrogna Daily Sabah, säger Erdogan att de som tillåter koranbränningar ”under sken av yttrandefrihet” och ”de som blundar för denna nedrighet”, inte kommer att lyckas med sina mål.

Flera andra muslimska länder, bland annat Förenade arabemiraten, har fördömt koranbränningen.

USA fördömer och försvarar

Även USA fördömer koranbränningen, men är samtidigt inne på samma linje som den svenska regeringen: att tillåta koranbränning är i linje med yttrrandefriheten och ska inte ses som stöd för själva gärningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Strömmer (M) om koranprotesten: Upp till polisen att fatta beslut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet