”Jag fördömer den avskyvärda handlingen i Sverige mot vår heliga bok, den heliga koranen”, skriver Turkiets utrikesminister på Twitter. Foto: Stefan Jerrevång/TT / Leah Millis/Pool Photo via AP

Turkiets utrikesminister: Jag fördömer koranbränningen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter koranbränningen i Stockholm riktar flera turkiska politiker skarp kritik mot svenska myndigheter. Landets utrikesminister Hakan Fidan menar att det är en ”avskyvärd handling”, rapporterar Reuters.

Under onsdagen genomfördes en koranbränning utanför Stockholms moské samtidigt som muslimer firar en av sina viktigaste högtider.

Händelsen riskerar att reta Turkiet när Sverige ansöker om att gå med i Nato, och Turkiets utrikesminister Hakan Fidan är en av dem som kritiserar handlingen. Det rapporterar Reuters.

”Jag fördömer den avskyvärda handlingen i Sverige mot vår heliga bok, den heliga koranen”, skriver ministern på Twitter och menar att det är oacceptabelt att protesten kan tillåtas ske.

”Att tolerera sådana fruktansvärda handlingar är att vara medskyldig”, skriver han vidare.

Statsminister Ulf Kristersson (M): ”Inte lämpligt”

Turkiets president Erdogan har tidigare också sagt att så länge koranbränningar tillåts i Sverige så kan Natomedlemskapet aldrig bli aktuellt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppmanar till besinning och anser att alla behöver ”tänka på Sveriges långsiktigt bästa”.

– Jag uppfattar det här som avsiktliga provokationer. Bara för att det är lagligt tycker jag inte att det är lämpligt, säger statsministern på en presskonferens i Almedalen på Gotland.

Uttalande från Ryssland

Även den ryska statsdumans talman Vjatjeslav Volodin ser allvarligt på koranbränningen.

”Vi måste fördöma svenska myndigheters agerande som gjorde det möjligt att bränna koranen bredvid moskén på denna heliga dag för alla muslimer. De inkräktar på medborgarnas grundläggande rättigheter!”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.