Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se president Erdogans uttalande och reaktionen från partikollegorna. Foto: TT

Erdogan: Nej till Sverige i Nato så länge koranbränning tillåts

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Erdogan säger enligt flera nyhetsbyråer att landet kommer säga nej till svenskt Natomedlemskap, så länge det är lagligt att bränna koraner i Sverige.

– Religion är inte en del av överenskommelsen, säger utrikesminister Tobias Billström.

I söndags sa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet kan, om det är nödvändigt, ge ett annat besked om Natomedlemskap till Finland än till Sverige. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu  kom med ett liknande uttalande på måndagen. I ett nytt utspel säger Erdogan nu att Turkiet ser positivt på att Finland blir medlemmar i Nato – men inte Sverige.

Turkiet kommer inte att ge grönt ljus till ett svenskt medlemskap i Nato så länge det tillåts att koraner bränns i Sverige, säger Erdogan vid ett tal inför partikollegor i parlamentet.

– Så länge ni tillåter att min heliga bok, koranen, bränns och rivs sönder kommer vi inte att säga ja till ert inträde i Nato. Vår syn på Finland är positiv, men inte på Sverige, säger Erdogan enligt Anatolia.

Billström: ”kompromissar inte med yttrandefriheten”

Tobias Billström (M) svarar nu på Erdogans utspel.

– Vi kompromissar inte med yttrandefriheten, det är väldigt tydligt vad som krävs för att Sverige ska bli medlemmar i Nato och det är att vi uppfyller kraven som står i det trilaterala memorandumet. Och det kommer vi att göra inom de ramarna som sätts av vår konstitution, vår lagstiftning och principer för rättssäkerheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen publicerades ett utspel från den turkiske presidenten där han säger att Sverige och Finland kan få olika besked i Natofrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.