Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En pressad Erdogan i en upptrissad valrörelse”, säger Magnus Christiansson, lektor i krigvetenskap vid Försvarshögskolan, om det senaste utspelet från den turkiske presidenten. Foto: SVT/TT

Försvarsexperten om turkiska Natoutspelet: ”En pressad Erdogan”

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan – men inte Sveriges. Det sade president Recep Tayyip Erdogan i ett utspel under söndagskvällen.

– En valrörelse och en hårt pressad ledare, säger Magnus Christiansson på Försvarshögskolan om det.

– Om situationen kräver så kan vi ge ett annat besked gällande Finland. Och när Finland får det beskedet kommer det att chocka Sverige. Men då får inte Finland göra samma misstag, sade Recep Tayyip Erdogan på söndagen.

Både Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, och Bitte Hammargren, mellanöstern- och Turkietanalytiker, var med i SVT:s Agenda under kvällen och kommenterade den rådande situationen.

– Jag tror att det är lite tidigt att dra några definitiva slutsatser. Jag tolkar det här som att det är Erdogan i en alltmer uppskruvad valrörelse. Det är en pressad Erdogan som genom att göra det här framställer det för det turkiska folket som att det är han som bestämmer Natos utvidgningsprocess, så jag tolkar det som väldigt inrikespolitiskt betonat, säger Magnus Christiansson.

Finland ”håller kursen”

I Finland har budskapet om att Natoresan är en gemensam sak i stället förstärkts. Enligt den finska tidningen Helsingin Sanomat har Finlands president Sauli Niinistös kansli kontaktat Turkiets president och klargjort att man fortfarande har för avsikt att gå in i Nato tillsammans med Sverige.

– Vi håller kursen, säger Sauli Niinistö enligt tidningen.

Toppmöte i Vilnius

Bitte Hammargren konstaterar i SVT:s Agenda att relationen mellan Sverige och Turkiet har försämrats och nu befinner sig på ett allt kyligare stadie.

– Jag skulle säga att den är längst ner i den kallaste delen av kylskåpet, dock inte i frysboxen, för Erdogan stänger inte dörren helt. Så länge han driver valkampanj så är allt överordnat detta, att han ska överleva politiskt, att han ska klara valet, säger hon i Agenda.

– Men efter valet, om han då lyckas hålla sig kvar, så kan det bli ett annat tonläge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen publicerades ett utspel från den turkiske presidenten där han säger att Sverige och Finland kan få olika besked i Natofrågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet