Uppehållet i Natoprocessen kommer efter den turkiska ilskan efter Erdogan-kritiska demonstrationer i Sverige och den högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar. Foto: Henrik Montgomery/TT, EPA/Toms Kalnins

Utrikesministern: ”Arbetat stenhårt med att dämpa effekterna av koranbränningen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den turkiska ilskan mot Sverige efter Erdogan-kritiska demonstrationer och den högerextreme Rasmus Paludans koranbränningar har Turkiet flyttat möten med Sverige som rör Natomedslemskap.

– Jag och UD var tidigt på bollen och har arbetat stenhårt de senaste veckorna med att dels dämpa effekterna utav den här koranbränningen och föra ut budskapet om vad som egentligen är sant i de här frågorna, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Att Turkiet flyttar fram Nato-relaterade möten med Sverige gör att processen med Turkiet får ett temporärt uppehåll.

– De senaste veckornas händelser har temporärt fått processen att göra ett uppehåll, men självfallet gäller det fortsatt så att utan ett uppfyllt memorandum så kommer vi inte ha gjort vår del utav jobbet och därför lägger regeringen nu också kraft och tid för att vi ska komma vidare i processen, säger Billström till Expressen.

Sverige och Nato

Billströms uttalande till Expressen tolkades initialt som att arbetet med Natoprocessen hade gjort uppehåll, men när SVT Nyheter når Billströms pressekreterare Anna Erhardt säger hon att det absolut inte är något uppehåll.

– Turkiet har flyttat fram några möten som skulle ha ägt rum, i övrigt fortsätter arbetet.

Utrikesministern sade vidare till Expressen att regeringen är optimistiska och att förhoppningen är att Sverige ska vara fullvärdig medlem i Nato vid toppmötet i Vilnius i juli.

”Det som är lagligt är inte alltid lämpligt”

Till SVT Nyheter säger Billström att han tror att de kommer kunna hantera ilskan som riktats mot Sverige och säger att det kan ta ett tag innan det klingar ut efter en så stor händelse. Samtidigt riktar han kritik mot aktioner i Sverige.

– Det är klart att det allvarliga säkerhetspolitiska läget som Sverige befinner sig i kräver insikt och samling och att vi alla inser vad som egentligen står på spel. Att då bränna heliga skrifter i syfte att provocera och splittra förbättrar ju inte direkt läget. Det som är lagligt är inte alltid lämpligt och man kan ifrågasätta omdömet hos dem som genomfört de här aktionerna.

Säkerhetsmöte med alla partiledare nästa vecka

Statsminister Ulf Kristersson bjöd på fredagen in alla partiledare i riksdagen till ett säkerhetsmöte efter hoten mot Sverige. Mötet, som äger rum på tisdag, är enligt Billström ett viktigt avstämningsmöte.

– Där har statsministern möjlighet att uppdatera samtliga partiledare i riksdagen om var vi står någonstans efter de senaste veckornas händelser, och också lämna information till dem hur regeringen har hanterat de här frågorna och hur vi tänker agera framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson höll på måndagen en presskonferens tillsammans med utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonsson om Natoprocessen och säkerhetsläget i Sverige. Foto: Pontus Lindahl/TT

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet