Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges inrikesminister Tobias Billström frågas ut av Anders Holmberg i 30 minuter. Foto: SVT

Utrikesministern beslutsam kring dockreaktion

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens fördömande av aktivistaktionen där en docka liknande Turkiets president hängdes upp i Stockholm har fått kritik från flera håll. Men utrikesminister Tobias Billström (M) står fast vid statsledningens agerande.

– Vi har en pågående relation med Turkiet som baseras på ett gott samförstånd. Att inte reagera på detta vore tämligen dumt, säger Billström under SVT:s program 30 minuter.

Regeringens partiledare har de senaste dagarna uttryckt en enighet om att yttrandefrihetsgrundlagen gäller, oavsett hur den tar sig uttryck. Samtidigt har statsminister Ulf Kristersson (M) beskrivit aktionen som ”avskyvärd” och sagt att Sverige hade visat samma ilska om det var omvända roller.

Svenska yttrandefriheten

Bland annat Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anser inte att det var korrekt av Kristersson att försöka kuva elden.

– Det är inte statsministerns roll att bry sig mer om Turkiets känslor än att värna den svenska yttrandefriheten, sade hon under SVT:s Aktuellt på onsdagen.

Hör mer om utrikesministerns tankar kring frågan, i klippet ovan.

Se hela programmet på SVT Play från klockan 19.30, eller på SVT2 klockan 22.00 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.