Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson ser allvarligt på den senaste händelsen med Erdogandockan som hängdes utanför stadshuset under torsdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristersson om aktionen med Erdogan-docka: Avskyvärt – förstår Turkiets ilska

Uppdaterad
Publicerad

Aktionen med den hängda Erdogan-dockan är ett sabotage mot Sveriges Natoprocess, menar statsminister Ulf Kristersson. Han tycker också att Turkiets ilska är förståelig.

– Vi hade visat exakt samma ilska, säger han.

Aktionen där en Erdogan-docka hängdes utanför Stockholms stadshus har väckt starka reaktioner i Turkiet. Bland annat har ett besök med Sveriges talman, och hans finska motsvarighet, ställts in av Turkiet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade händelsen vid en pressträff i Kiruna.

– Jag förstår Turkiets ilska – vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land, riktat mot en svensk ledande politiker.

Han kallade också aktionen för ”avskyvärd”.

Tidigare på fredagen framhöll Turkiet att fördömanden från svenska företrädare ”inte räcker”.

Yttrandefrihetsexpert: ”Borde inte kommentera”

Regeringen har uppvisat en ”sagolikt böjbar rygg” inför Turkiet, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Han är starkt kritiskt till hur regeringen uttalat sig om aktionen.

– Det är övertoner så det står härliga till. En minister, i synnerhet en statsminister, borde knipa igen och inte kommentera enskilda opinionsyttringar. Man kan tycka att den är bisarr och osmaklig men det är ändå något som ryms inom den vida yttrandefrihet vi har.

– Kristersson och Billström skickar en oerhört stark signal till enskilda personer och etablerade medier om att hålla igen i nationens intresse.

I stället borde regeringen ha agerat som i fallet med utlämningar, menar Funcke – och framhållit att svensk lagstiftning och rättsordning gäller.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström (M): ”Långsiktigt strävar vi efter att bli fullvärdiga militära allierade med Turkiet, det är ett land som vi vill ha en god relation med.” Foto: SVT/Stefan Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.