Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska regeringens fördömanden räcker inte, menar Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Foto: Reuters

Turkiet om Erdogan-dockan: Svenska fördömanden räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Skamligt, förkastligt och farligt. Så har den svenska regeringen beskrivit aktionen med Erdogan-dockan. Men den svenska regeringens fördömanden räcker inte, menar Turkiets utrikesminister.

Den hängda Erdogan-dockan vid Stockholms stadshus har väckt ilska i Turkiet. Landets företrädare har hävdat att händelsen visar att Sverige låter ”terrorister” hållas, ett budskap som upprepades av Turkiets utrikesminister på fredagen.

– Terrorister tillåts fortsätta sin verksamhet i Sverige, sade utrikesministern Mevlüt Cavusoglu vid en pressträff i Italien, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han sade också att svenska fördömanden ”inte räcker” och att Sverige måste uppfylla det trilaterala Nato-avtalet med Turkiet.

”Skamlös handling”

De fördömanden som den turkiske utrikesministern talar om har bland annat yttrats av utrikesminister Tobias Billström (M)

– Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra, har Billström sagt till SVT Nyheter.

Även statsminister Ulf Kristersson har uttryckt sig kritiskt och sagt att det inträffade är ”farligt för svensk säkerhet”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström (M): ”Långsiktigt strävar vi efter att bli fullvärdiga militära allierade med Turkiet, det är ett land som vi vill ha en god relation med.” Foto: SVT/Stefan Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.