Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Efterspelet kring Erdogan-dockan

SVT:s korrespondent om Turkiets reaktioner: ”Tonläget är väldigt uppeldat”

Uppdaterad
Publicerad

Erdogandockan har rört upp starka reaktioner i Turkiet. I medierna är tonläget högt, den svenska talmannens besök har stoppats, en brottsutredning har inletts och regeringsföreträdare menar att processen kring Sveriges Natoansökan kan vara hotad.

– Det låter som att Turkiet menar att det är ett bakslag i förhandlingarna, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Både i turkiska medier och bland landets regeringsföreträdare är tonläget uppskruvat kring den docka föreställandes president Recep Tayyip Erdogan som på torsdagen hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus.

– Det har fått väldigt stort utrymme i turkiska medier, tonläget är väldigt uppeldat, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén, som befinner sig i landet.

Brottsutredning har inletts

Det inställda besöket av Sveriges talman är inte det enda svaret från landet till följd av Erdogandockan i Stockholm. En brottsutredning har också inletts i Turkiet efter att en anmälan har gjorts av Erdogans advokater.

– Erdogans rådgivare pratar om att det uppfattas som ett bevis på att Sverige inte tar kampen mot PKK på allvar och därmed inte lever upp till de löften man förband sig vid i Madridavtalet, säger Tomas Thorén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.