Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Ebba Busch (KD), Magdalena Andersson (S) och övriga partiledare anser att regeringen har hanterat Erdogan och Turkiets utspel i Nato-frågan. Foto: SVT/ Epa, Turkiska regeringens presscenter

Partiledarna: Så har regeringen hanterat Erdogan i Nato-frågan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser inte att regeringen kryper för Turkiet. Men flera oppositionspartier är kritiska till regeringens kraftfulla fördömanden av dockaktionen i Stockholm.

– Vi kan inte gå in i Nato med en press på vår demokrati när skälen ju var att stå upp för fred och frihet, säger MP:s språkrör Märta Stenevi.

Den aktion där en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängdes upp utanför Stockholms stadshus fördömdes kraftfullt av regeringen. Men det betyder inte att man kryper för Turkiet för att landet ska godkänna Sveriges Natoansökan, enligt Ulf Kristersson.

– Att vara emot Natoanslutningen är en sak, det kan man stå upp för. Men det betyder inte att de som är för Nato kryper för Turkiet, säger han.

”Bryr sig mer om Turkiets känslor”

Men från oppositionen hörs kritiska röster.

– Man måste vara tydlig med att stå upp för svenska grundlagar och det har inte regeringen gjort på ett tillräckligt tydligt sätt. Vi låter oss inte påverkas av diktatorer, säger Nooshi Dadgostar (V).

C-ledaren Annie Lööf menar att regeringen både lyckats och misslyckats i sin hantering av Turkiet.

– Jag tycker att det är bra att regeringen står upp för det avtal som vi gemensamt gått in med, men sen tycker jag att man inte riktigt orkat kritisera Erdogans uttalanden när han kritiserat Sverige, säger hon.

I SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen utvecklade MP:s språkrör Märta Stenevi sin kritik.

– Det är inte statsministerns roll att bry sig mer om Turkiets känslor än att värna den svenska yttrandefriheten, säger hon.

”Turkiet ingen demokrati”

Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) har i sina fördömanden av aktionen påtalat att Turkiet är demokrati. Men det håller inte SD-ledaren Jimmie Åkesson med om.

– Turkiet är ingen demokrati så som vi känner demokratier i västvärlden, säger Åkesson.

Aron Emilsson (SD), ordförande i riksdagens utrikesutskott, menar att regeringen och SD varit samstämmiga i sin retorik i Natoprocessen.

– Däremot är det klart och tydligt att Sverigedemokraterna har haft och har en stark kritik mot Turkiet. Det här är ingenting som vi kommer att begrava på grund av en Natoprocess, säger han i Aktuellt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver Turkiets president Erdogan som en ”islamistisk diktator”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.