Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkietkännaren Paul Levin säger att han inte tror att Turkiet godkänner Sveriges natoansökan innan hösten. Foto: SVT

Turkietkännaren Paul Levin: Erdogandockan sinkar Natoprocessen

Publicerad

Rojavakommittéernas aktion där en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hissades upp utanför Stockholms stadshus har retat upp Ankara till den grad att den riskerar att sinka Sveriges Natoprocess. Det säger Turkietkännaren Paul Levin.

– Den turkiske presidenten har ganska lätt för att bli kränkt, säger han.

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, menar att Natoförhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet just nu är inne i ett känsligt läge.

– Så det krävs inte så mycket för att de ska kunna skava, säger han.

Regeringen i rävsax

Han hävdar att den svenska regeringen sitter i en rävsax. Dels gynnas Erdogan av en politisk strid, dels finns det Natokritiska aktörer i Sverige som har ett intresse av att sätta käppar i hjulen för processen.

– När de här två politiska dynamikerna kolliderar – då är det en svår sits för regeringen och för den svenska Natoansökan, säger han.

När är det troligt att Turkiet godkänner Sveriges ansökan? Hör Paul Levins analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.