Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska krisen mellan Turkiet och Sverige lösas? Här svarar Anders Lidén på tre frågor. Foto: TT

Tidigare toppdiplomaten om krisen med Turkiet: ”Det gäller att ha is i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Erdogan-dockan som hängdes utanför Stadshuset har skapat stor uppståndelse. En redan ansträngd relation mellan Sverige och Turkiet har nu lett till en diplomatisk kris, menar tidigare diplomaten Anders Lidén.

– Svenska förhandlarna bör ha is i magen här och inte bli nervösa. Man bör inte ge några eftergifter för då kommer kraven bli ännu större, säger han.

De diplomatiska relationerna mellan Sverige och Turkiet har satts på prov sen Sveriges Nato-ansökan. Trots långa förhandlingar säger sig Turkiet inte vara redo att ratificera Sveriges Natoansökan. Efter att en docka föreställande president Erdogan dinglade upp och ner i en lyktstolpe utanför Stadshuset i onsdags har relationerna försämrats ytterligare.

Anders Lidén är tidigare toppdiplomat och ambassadör med lång erfarenhet av förhandlingar och svensk diplomati i världen. Han menar att de svenska förhandlarna bör ha tålamod.

– Nu blir det lite kyligare ett tag. Men det här är ju ett spel också, där man nu sätter press på Sverige, säger han.

Långtgående relationer

Enligt den svenska regeringen har Sverige och Turkiet haft diplomatiska förbindelser sedan 1730-talet. Anders Lidén menar att ländernas relation varit relativt bra historiskt sett, och det är något som de svenska förhandlarna bör uppmärksamma, menar Lidén.

– De får gärna påminna turkarna om att vi hjälpte dem att komma närmre EU, och att det var andra länder än Sverige som satte stopp på det. Historiskt sett har vi haft en ganska bra relation med Turkiet och man bör påminna att om att vi vill fortsätta ha det.

Den upphängda Erdogan-dockan väckte starka reaktioner från Turkiets håll. Sveriges ambassadör i Ankara kallades till utrikesdepartementet men vad som sades under mötet är oklart.

– Under sådana möten förklarar Sverige vad vi kan göra. Det är viktigt att turkarna förstår att Sverige har lagar och en syn på yttrandefrihet som vi inte kan ändra på. Det är bara att fortsätta och försöka ha en vänlig och trevlig relation och en bra samtalston.

Ilska i Turkiet

I turkiska medier är tonläget högt, den svenska talmannens besök har stoppats och en brottsutredning har inletts. Statsminister Ulf Kristersson har kraftigt fördömt aktionen och menar att han ”förstår Turkiets ilska”. Anders Lidén säger att man bör vara försiktig med att uttala sig i media om händelsen.

– Man bör ha kontakt som vanligt och gärna ta en inofficiell kontakt med någon ansvarig, exempelvis utrikesministern. Men man ska inte göra det här till en stor mediagrej.

Hör mer om diplomatiska krisen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.