Sabiha sitter med sin röstsedel och pratar om fördelarna respektive nackdelarna med att rösta ja och nej i den kommande folkomröstningen. Foto: Niclas Berglund/SVT

Erdogan söker kurdiskt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Utgången av den kommande folkomröstningen i Turkiet är mycket oviss. Opinionsmätningarna är helt jämna och nu riktas uppmärksamheten mot de kurdiska väljarna. Många i den sydöstra delen av landet har ännu inte bestämt sig och nu gör president Erdogan ett sällsynt besök i Diyarbakir för att övertyga väljare.

Diyarbakir ses av många av landets 15 miljoner kurder som deras huvudstad.

Våren har kommit till den historiska staden, men ganska lita syns av valkampanjen. Här har President Erdogan inte speciellt många anhängare ändå kan just det här området avgöra folkomröstningen

Folkomröstning i Turkiet 2017

– Var femte kurdisk väljare har inte bestämt sig och om Erdogan kan övertyga tillräckligt många av dom som tvekar kan omröstningen avgöras här, säger professor Vahap Coskun till SVT Nyheter.

En stark ledare

Området är märkt av det 33 år långa kriget mellan regeringsstyrkorna och terrorstämplade PKK. Och fortfarande är delar av Sur, i gamla stan, avspärrat.

Under de senaste två åren har hundratals fastigheter jämnats med marken, 2.000 människor dödats och mer än en halv miljon drivits på flykt, enligt FN.

Sabiah har bott i Sur i hela sitt liv och sett våldet. Och i dag är hon en av de kurdiska väljare som vill se en stark ledare för Turkiet.

– Om Erdogan vinner kan det bli fred och vi skulle få tryggare liv. Säkerheten betyder allt och vi vill kunna bo i våra lägenheter igen, säger Sabiah Yilmaz.

Hela hennes familj röstar nej

Ett ”ja” i folkomröstningen den 16:e april stärker president Erdogans makt över Turkiet. Erdogan skulle få kontroll över både den lagstiftande och dömande makten, samtidigt som en lagändring skulle ge honom presidentposten fram till 2029.

Redan är det spänt i sydöstra Turkiet stora eftersom tiotusentals oppositionella kurder har förlorat sina arbeten eller fängslats.

Och 80 procent av de röstberättigade här står bakom det pro-kurdiska partiet HDP. Men det här är en folkomröstning och Sabiah tänker rösta för Erdogan – trots att hela hennes familj är nej-anhängare.

– Jag är kurd, men litar på Erdogan. Mycket står på spel och han är en religiös man och jag älskar när han citerar koranen, säger Sabiah Yilmaz.

Vågar inte visa sitt stöd för Erdogan

President Erdogan reser till Diyarbakir med drygt två veckor kvar till folkomröstningen. Runt om i de centrala delarna av staden är säkerheten hög, med många vägspärrar och tankvagnar som kantar gatorna.

Här är våldet ständigt närvarande.

Men, trots sin kurdiska bakgrund, skyller Sabiha våldet i Sur på PKK och ser en större trygghet med en tydlig ledare.

– Många runt omkring mig försöker att påverka mig. Grannar, familjen men jag står fast vid mitt beslut och tänker inte ändra mig. Jag tror också att många kurder därute tänker rösta på Erdogans förslag, även om de inte skulle erkänna det öppet, berättar Sabiah Yilmaz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning i Turkiet 2017

Mer i ämnet