Foto: TT

Erdogan: Tre månaders undantagstillstånd i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Tre månaders undantagstillstånd ska råda i Turkiet. Det beskedet gav president Recep Tayyip Erdogan i ett tal på onsdagskvällen, mindre än en vecka efter det misslyckade kuppförsöket. Undantagstillståndet ska ”skydda demokratin från terrorister”, enligt Erdogan.

Erdogan sade sitt tal att undantagstillståndet sker inom lagens ramar. Enligt presidenten syftar det också till att smidigt kunna hantera Gülenrörelsen. Det är predikanten Fethullah Gülen med anhängare, som Erdogan anklagar för kuppen. Gülen lever i exil i USA.

– Syftet med undantagstillståndet är i själva verket att göra det möjligt att ta de mest effektiva stegen för att kunna ta bort det här hotet så snart som möjligt, sade Erdogan i talet, och fortsatte:

Oroligheter i Turkiet

– Det är ett hot mot demokratin, mot rättssäkerheten och mot de fri- och rättigheter som medborgarna har i vårt land.

Regeringen fattar nu egna beslut

Beslutet fattades efter att Erdogan under onsdagen hållit möte med nationella säkerhetsrådet och ministerrådet. Undantagstillståndet innebär att parlamentet ställs åt sidan tills vidare och tillåter regeringen att fatta beslut på egen hand. Presidenten hänvisade till paragraf 120 i konstituionen.

Exakt vad det utlysta undantagstillståndet kommer att innebära för befolkningen, och inte minst de oppositionella i Turkiet, återstår att se. Men i sitt tal utlovade presidenten att alla de ”virus”, som enligt honom finns bland annat inom landets militär, nu kommer bekämpas som vore det cancer på en människokropp.

– Det är väldigt likt cancer. Det är som en metastas som pågår i kroppen som är Turkiet, och vi kommer att rensa ut det, sade Erdogan.

Upprensningen redan omfattande

Klart är att Erdogan under bara några dagars tid har inlett den fullständiga upprensing han utlovade kort efter det misslyckade kuppförsöket i fredags.

Cirka 60.000 personer, misstänkta för kopplingar till kuppförsöket, har redan gripits eller stängts av från sina jobb.

Dessutom förbjuds nu turkiska akademiker att lämna landet, och de som redan befinner sig utomlands uppmanas att så snabbt som möjligt återvända till Turkiet.

Omkring 6.500 anställda inom utbildningssektorn stängdes under dagen av från sina tjänster.  Det sker efter det att över 20 000 lärare i privata skolor blivit av med sina yrkeslicenser och över 15.000 anställda inom det statliga skolväsendet stängts av, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

President Erdogan kommenterade i sitt tal också att kreditvärderingsföretaget Standard & Poors nedgraderat Turkiets kreditbetyg till ”negativt”, från ”stabilt”. Det återspeglar inte den turkiska ekonomin, säger han i talet.

– Vi kommer att fortsätta som vanligt, sade Erdogan.

Han understryker att landet inte har några likviditetsproblem och att landets centralbank hanterar situationen med beslutsamhet.

Känga mot EU i intervju

En halvtimme före sitt tal intervjuades president Erdogan i tv-kanalen Al Jazeera. Det kan dröja flera veckor innan man hittat alla aktiva kuppmakare, enligt Erdogan:

– Jag tror inte vi har sett slutet på det här än, sade han.

 Han fick också frågor om det dödsstraff som nu kan komma att återinföras.

Från EU har beskedet varit tydligt. Om Turkiet återinför dödsstraff så är det definitvt inte aktuellt med medlemskap i unionen. I Al Jazeera-intervjun på onsdagen kungjorde Erdogan att detta faktum inte på något sätt kommer påverka honom.

I intervjun hänvisade Erdogan till att andra länder, som till exempel USA och Kina, redan i dag har dödsstraff.

– Världen består inte bara av Europeiska Unionen. Vi har knackat på EU:s dörr i 53 år, sade presidenten.

Åtta ställs inför rätta i Grekland

I grannlandet Grekland ställs åtta turkiska militärer inför rätta för att olagligt tagit sig in i landet. Militärerna flög kuppnatten till Grekland i en helikopter och sökte asyl. De fruktar för sin och sina familjers säkerhet efter kuppförsöket i Turkiet, skriver TT.

Oavsett vad domstolen säger kommer deras sak att avgöras först i augusti när beslut kommer om deras asylansökan.

Fakta: Massgripandena i Turkiet

Över 9.000 människor har gripits och ytterligare tusentals blivit avskedade efter försöket till militärkupp.

Totalt beräknas nära 60.000 statligt anställda – domare, lärare, poliser och andra tjänstemän – antingen ha gripits eller fått sparken

Tiotusentals lärare har fått sina legitimationer indragna.

Av landets runt 360 generaler har 99 formellt anklagats för delaktighet i kuppförsöket, uppger turkiska myndigheter. Ytterligare 14 är fortfarande gripna. Försvarsdepartementet utreder också alla militärdomare och åklagare och har sparkat 262 av dem, uppger tv-kanalen NTV.

Källor: AFP, Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet