Foto: TT

Ett val med kniven mot strupen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det mest talande för presidentvalet i Somalia i dag är att det hålls på flygplatsen i huvudstaden Mogadishu. Bevakningen är massiv kring de 275 parlamentsledamöterna och 54 senatorerna som väljer presidenten. Terrorgruppen al-Shabaab har gjort allt för att störa upptakten till valet med attacker, senast nu i morse. 

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Valet skulle egentligen ha hållits i augusti förra året. Jag minns när jag i juni diskuterade förutsättningarna med en person som arbetar med militär underrättelse i Somalia. 

– Det kommer inte hända. Inte i år, skrattade han.

Jag tolkade hans inställning som väl cynisk. Många blir hårt garvade av att jobba med ständiga hot kring sig och får en svartsyn på tillvaron. 

Men han fick rätt.

Långt kvar till demokratiska val

Att valet blev av är givetvis en seger. FN och däribland Sverige har jobbat hårt för att upprätta de demokratiska funktionerna i Somalia. Det ligger mycket internationell prestige i att valet kan genomföras.

Men än är det långt kvar till att Somalia kan genomföra fullt ut demokratiska val. För det är ingalunda folket som väljer en president idag. Så här gick valet till i korthet: 351 klanäldste utsedde 14025 elektorer, som i sin tur valde parlamentsledamöter och senatorer. Och det är alltså de som väljer president i dag. Inte riktigt vad man ser framför sig när man talar om ett presidentval.

Val med al-Shabaabs kniv mot strupen

Men är valet bara ett spel för galleriet? Om du frågar min vän inom den militära underrättelsen, så absolut. Men vi är inte ense på den punkten. Somalia måste fortsätta ta sina myrsteg mot demokrati. Även om det är ett val med al-Shabaabs kniv mot strupen. 

Den andra vägen har provats allt för länge. Inbördeskrig och terror har skapat ett enormt lidande i landet. I ett land som har enorm potential med naturresurser och som port till Östafrika. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.