Morgan Johanssons pressekreterare säger till SVT Nyheter att EU vill uppdatera sig om händelseutvecklingen och informeras om de olika åtgärderna och hur de ser ut. Foto: TT

EU kallar till extramöte om gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

De nya gränskontrollerna har fått EU att reagera. Nu kallar EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos till extramöte med bland andra svenska migrationsministern Morgan Johansson.

Extramötet ska hållas i Bryssel i morgon och migrationsministrar från Sverige, Danmark och Tyskland har bjudits in, skriver EU:s asyl- och migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos på Twitter. Anledning till mötet är de nyinförda gränskontrollerna.

Jonatan Holst, pressekreterare hos Morgan Johansson, bekräftar för SVT Nyheter att migrationsministern kommer att närvara på mötet.

Sverige inför gränskontroller

– Det stämmer, vi kommer att åka dit i morgon. Det känns ganska naturligt. De vill uppdatera sig om händelseutvecklingen och informeras om de olika åtgärderna och hur de ser ut.

Beskedet kommer dagen efter att Sverige började tillämpa id-kontroller. Det svenska beslutet har också fått Danmark att skärpa sin kontroll vid gränsen mot Tyskland.

Enligt statsminister Lars Lökke Rasmussen var det danska beslutet en direkt följd av Sveriges beslut att införa gränskontroller för resande från Danmark och Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet