EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides på presskonferens i Bryssel. Foto: AP/TT

EU-kommissionen begär 500 miljoner euro

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen har nu lagt fram sitt förslag om att möjliggöra användandet av humanitärt bistånd inom EU – något som öppnar för mångmiljardbelopp till flyktinghjälp i bland annat Grekland under en treårsperiod.

– Vi måste ta tag i de humanitära frågorna nu och vi måste vara redo att agera precist och omedelbart, säger EU:s biståndskommissionär Christos Stylianides på en presskonferens i Bryssel.

EU-kommissionen kommer ”skyndsamt” att be EU-parlamentet och medlemsländerna om en utökad budget för att hantera det nya stödet. Behovet uppskattas till 300 miljoner euro för 2016 och ytterligare 200 miljoner vardera för år 2017 och 2018.

#flykt

Ska inte tas från andra hjälpprogram

Formellt handlar det om ett nytt ”nödhjälpsinstrument” som ska kunna användas när EU-ländernas kapacitet ”är överväldigad av skyndsamma och exceptionella omständigheter”.

”Pengarna kommer därför inte att tas från existerande externa humanitära hjälpprogram utanför EU”, heter det i dagens pressmeddelande från EU-kommissionen.

308 migranter skickas tillbaka

EU-kommissionen meddelar samtidigt att 308 migranter som kommit till Grekland, men som inte anses ha asylskäl, nu är på väg tillbaka till Turkiet.

”Om vi vill hantera utmaningarna från flyktingkrisen på ett framgångsrikt sätt måste vi få tillbaka en ordnad skötsel av migrationsflödet: vi måste säkerställa att de som behöver skydd får det, men det måste vara klart att de som inte har rätt att stanna i EU snabbt och effektivt skickas tillbaka”, säger asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos i ett uttalande.

Krav på Turkiet: Färre än 1.000 flyktingar om dagen

EU ställer nu krav på Turkiet att minska antalet flyktingar och migranter som tar sig med båtar till Grekland till under 1.000 om dagen, enligt Reuters som hänvisar till EU-tjänstemän. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kräver ett möte mellan EU och Turkiet den 7 mars i Bryssel, för att rädda avtalet från den 29 november mellan EU och Turkiet om flyktingarna, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet