Foto: TT

EU om brexit: först skilsmässa – sen framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Först måste villkoren för skilsmässan förhandlas fram, sen vill övriga EU fastställa framtida villkor för handel och kontakter. Det säger EU:s rådsordförande Donald Tusk i de förslag till riktlinjer för brexit-förhandlingarna, som presenterades i dag.

Den brittiska premiärministern Theresa May sa i onsdags när utträdesanmälan lämnades in, att Storbritannien vill förhandla samtidigt om både villkoren för utträde och om hur tullar och handelsregler ska se ut i framtiden mellan Storbritannien och övriga EU.

Men de riktlinjer som las fram idag vill ha en mer strikt uppdelad förhandlingsordning. Ordföranden för Europeiska rådet Donald Tusk, som leder toppmötena med EU:s regeringschefer, la idag fram riktlinjer inför kommande förhandlingar. De ska nu diskuteras inom EU och sen fastställas vid ett extra toppmöte den 29 april med de 27 regeringscheferna i det EU som blir kvar.

Britterna måste betala

I riktlinjerna ingår:

  • Rättigheter och regler måste fastställas för 3 miljoner EU-medborgare i Storbritannien och 1 miljon britter som bor i andra EU-länder.
  • Kostnaden ska fastställas för vilka åtaganden Storbritannien ska fortsätta betala efter utträdet. Kostnader för beslutade projekt, forskningsprojekt och pensioner med mera har beräknats till 60 miljarder euro för britterna.
  • En ”hård gräns” får inte skaps mellan Nordirland och Republiken Irland.

I riktlinjerna sägs att allt måste förhandlas fram i ett paket, och ”ingenting är klart förrän allt är överenskommet”. 

Grafik: Allt du behöver veta om Brexit

Fel med parallella förhandlingar

– Först när vi nått tillfredsstädande framsteg om villkoren för Storbritanniens utträde är vi beredda att diskutera framtida relationer, sa Donald Tusk när riktlinjerna presenterades på Malta idag.

– Att bedriva parallella förhandlingar om utträdet och samtidigt diskutera framtiden som en del britterna har föreslagit, det kommer inte att hända, sa Donald Tusk.

Analys: Konflikterna som hotar avtalet

Kan inte plocka russinen ur kakan

I riktlinjerna sägs att EU vill ha goda och nära handelsrelationer och samarbete med Storbritannien, särskilt samarbete i kampen mot terrorism och internationell kriminalitet. Men handelsrelationerna kommer att bli annorlunda än som medlem av EU. Det betonas att Storbritannien inte kan ”plocka russinen ur kakan”.

”Svårt men inte krig”

Premiärminister Joseph Muscat, från EU:s nuvarande ordförandeland Malta, sa att det är besvärliga två år med förhandlingar som nu väntar.

– Det blir svåra förhandlingar, men det kommer inte att bli något krig, sa Joseph Muscat vid presskonferensen på Malta.

Läs mer: Få brexikoll – på mindre än 60 sekunder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.