Donald Trump och Donald Tusk. Foto: TT

EU-topp listar Trump som ett hot mot EU

Uppdaterad
Publicerad

EU:s rådsordförande Donald Tusk går ut och kallar Donald Trump för ett externt hot mot EU. Tusk listar Trump som ett hot tillsammans med Kina, Ryssland och radikal islam.

EU står för sina största utmaningar någonsin under unionens 60-åriga historia och en av dem är Donald Trump, enligt EU-toppen Donald Tusk. I ett brev till EU:s stats- och regeringschefer inför veckans toppmöte på Malta, går Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ut och kraftigt kritiserar den nya amerikanska presidenten. Tillsammans med Kina, Ryssland och radikal islam anser han att Donald Trump är ett av de externa hoten mot den europeiska unionen.

”Förändringen i Washington sätter EU i en svår situation, där den nya administrationen verkar ifrågasätta de senaste 70 årens amerikanska utrikespolitik”, skriver Tusk i brevet.

USA-val 2016

Oroande uttalanden från USA

Brevet syftar till att förbereda EU-ledarna på den diskussion om EU:s framtid efter att Storbritannien lämnat EU som regeringscheferna ska påbörja under fredagen på Malta. Flera EU-ledare har uttryckt oro för Trumps stöd för brexit och att det ska ses som en uppmuntran till andra länder att slå sig fria från unionen.

”Ett allt mer beslutsamt Kina, Rysslands aggressiva politik gentemot Ukraina och dess grannar, krig, terror och anarki i Mellanöstern och Afrika, där radikal islam spelar en stor roll, samt oroande uttalanden från den nya amerikanska administrationen bidrar till att göra vår framtid högst oförutsägbar”, skriver Tusk till EU-ledarna.

Manar till enighet

Tusk manar till enighet för att bibehålla unionen och tar upp växande EU-skepsis, nationalism och främlingsfientlighet som stora utmaningar för EU.

”Vad som behövs är mod, beslutsamhet och politisk solidaritet” (…)”Det måste sägas kristallklart att en nedmontering av EU inte kommer att leda till återfödandet av någon sorts mytisk och fullständig suveränitet för medlemsstaterna, utan i stället till att de blir verkligt beroende av de stora supermakterna: USA, Ryssland och Kina. Endast tillsammans kan vi vara fullt självständiga”, skriver Tusk.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har flera högt uppsatta europeiska diplomater diskuterat ett officiellt uttalande till Trump under ett möte under måndagen i Bryssel. Vissa regeringar uttryckte dock att de ville vara försiktiga i sin kritik för att inte riskera att stöta sig med USA som en viktig allierad, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet