Statsminister Stefan Löfven. Arkivbild. Foto: TT

EU: Vi stödjer Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Världsledarna reagerar på händelserna i Turkiet. EU:s toppar säger att Erdogan har EU:s stöd.

EU-topparna Donald Tusk, Jean-Claude Juncker och Federica Mogherini stödjer president Recep Tayyip Erdogans regering och uppmanar till en snabb återgång till konstitutionellt styre.

– Turkiet är en nyckelpartner för EU och EU stödjer till fullo den demokratiskt valda regering, landets institutioner och rättssamhället, säger de i ett gemensamt uttalande enligt AFP.

Oroligheter i Turkiet

Även FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon uppmanade till en snabb och fredlig återgång till ”civilt styre” och tillade i ett uttalande att ”militärt ingripande i vilket lands som helsts angelägenheter är oacceptabelt”.

Löfven orolig

Statsminister Stefan Löfven följer utvecklingen i Turkiet.

Regeringskansliet har publicerat en kommentar från statsminister Stefan Löfven efter händelserna i Turkiet:

”Jag följer med oro det allvarliga läget i Turkiet. Det är fortfarande en oklar utgång. Regeringen bevakar händelseutvecklingen noggrant. Utrikesdepartementet har aktiverat sin konsulära krisorganisation och uppmanar svenskar som befinner sig i Turkiet att hålla sig inomhus, höra av sig till sina anhöriga och hålla sig informerade om vad som sker.

Vi gör nu i första hand vad vi kan för att värna svenska medborgares säkerhet. Vi har kontakt med andra EU-länder och EU i Bryssel. Ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul har hög beredskap.”

USA, liksom Nato, uppmanar alla sidor i Turkiet att stå bakom den ”demokratiskt valda” regeringen.

Bulgarien skärper gräns

Bulgarien skärper sin bevakning mot gränsen till Turkiet och uppmanar sina invånare att undvika att resa in till Turkiet, uppger landets regering i ett pressmeddelande.

Premiärminister Bojko Borisov har hållit möten med säkerhets- och underrättelsetjänsten om situationen i landet.

Bulgariens utrikesdepartement uppmanar alla bulgarer som befinner sig i Turkiet att stanna inomhus och undvika allmänna platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet