Explosionerna i Tianjin förstörde en enorm yta och vid platsen förvarades bland annat hundratals ton giftig natriumcyanid. Nu väntar ”ett mycket komplicerat och svårt” uppröjningsarbete. Foto: TT

Evakuering i Tianjin efter risk för giftspridning

Uppdaterad
Publicerad

I den kinesiska staden Tianjin har myndigheterna beordrat en evakuering av ett område på tre kilometers radie runt den plats där den stora explosionsolyckan inträffade i onsdags efter att vinden vänt. I syfte att illustrera omfattningen av evakueringen i Tianjin kan man titta på en karta över Göteborg, där en stor del av de centrala delarna av staden skulle drabbas vid en liknande situation.

Myndigheternas beslut att evakuera befolkningen i området runt explosionsplatsen kom efter att kinesisk polis första gången bekräftat att det extremt giftiga ämnet natriumcyanid hittats nära explosionsplatsen i stadens hamnområde.

Explosionerna förstörde en yta på minst 100 000 kvadratmeter. Vid platsen förvarades 700 ton giftig natriumcyanid och nu väntar ”ett mycket komplicerat och svårt” uppröjningsarbete, säger vice borgmästare He Shushan, enligt TT.

Explosionerna i Tianjin

Evakueringsordern kom efter att vinden i området vänt, vilket lett till att de giftpariklar man tidigare trott kunnat blåsa till havs nu istället riskerar att blåsa inåt land.

Uppmanas bära ansiktsmask

Under en presskonferens på måndagen sa också He Shushan, vice borgmästare i Tianjin, att förekomsten av giftämnet inom området nu kommer att samlas in och förstöras, enligt China Daily.

Efter dagens evakueringsorder har även invånarna i staden beordrats att bära ansiktsmasker och långbyxor för att skydda sig mot giftpartiklarna.

Bygger sandvallar

De kinesiska myndigheterna har även beordat att sandvallar byggs runt explosionsplatsen i syfte att förhindra spridning av de giftiga ämnen som fanns i lagerlokaler inom området.

Förekomsten av flera hundra ton natriumcyanid på minst två ställen inom det drabbade området bekräftades under gårdagen av stabschefen i militärregionen Peking, Shi Luze.

FAKTA: NATRIUMCYANID

Natriumcyanid är ett giftigt och explosivt salt som framställs ur vätskan vätecyanid. Det används främst vid utvinning av silver och guld ur mineraler.

Vätecyanid är mycket giftigt och en tillräckligt hög dos leder inom mycket kort tid till döden. Cyanidjonen stoppar kroppens förmåga att utnyttja syre, vilket medför andnöd, muskelsvaghet och hjärtpåverkan.

Vätecyanid används i USA för att verkställa avrättningar i gaskammare och det användes även i tyska koncentrationsläger under andra världskriget, då under namnet Zyklon B.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionerna i Tianjin

Mer i ämnet