Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, Annika Winsth, chefsekonom på Nordea och Harry Flam, professor i internationell ekonomi. Foto: TT/Nordea

Expert: Osäkerheten är dålig för Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Många trodde att Grekland skulle få ett ja eller ett nej till nya nödlån i dag. Men ödesdagen blev till en icke-dag. Nu är beslutet framskjutet. Och ovissheten fortsätter. – Ju längre det fortsätter desto mer problematisk blir situationen för grekerna, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

7,2 miljarder euro. Så mycket pengar behöver Grekland redan i nästa vecka för att kunna betala tillbaka ett lån till IMF. Men euroländerna och den grekiska regeringen kan inte komma överens om villkoren för nya lån. I dag skulle beskedet komma från Bryssel. Men beslutet flyttades fram i sista stund. Det betyder fler dagar av ovisshet. Kommer Grekland att gå i konkurs, lämna euro-samarbetet eller få ett livsnödvändigt tillskott i statskassan?

– Jag tror att euroländerna är mycket angelägna om att Grekland ska vara kvar i samarbetet och inte gå i konkurs. Särskilt Frankrike och Tyskland. Jag tror att de är villiga att gå ganska långt för att kompromissa. Man behöver nog dessutom mer tid för att granska det bud som Grekland lämnat, säger Harry Flam, professor i internationell ekonomi.

Ekonomiska krisen i Grekland

”Risk att man inte hinner”

För att få de 7,2 miljarderna utbetalade har euroländerna krävt att Grekland ska göra besparande reformer av moms- och pensionssystemet. Grekland lämnade sent i går kväll ett förslag på vad man är berett att genomföra. Anledningen till att beslutet skjuts upp anges vara att det grekiska förslaget måste analyseras. Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är ändå förvånad över att inget beslut kommer i dag.

– Jag trodde att det var skrivet i sten att de skulle komma till beslut i dag. Ju längre man skjuter på beslutet desto kortare tid har man innan deadline. Det finns risk att man inte kommer hinna. Men jag tror att de kommer att komma överens. Båda parter vinner på det. Insatserna är väldigt stora för eurozonen, säger Bergqvist.

Förvärrar för grekerna

Samtliga tre ekonomiexperter SVT har talat med är dock överens om att ju längre ett beslut drar ut på tiden, desto värre blir situationen för det grekiska folket. Redan i förra veckan kom rapporter om att många greker tagit ut sina besparingar från banken. Något som kan få stora konsekvenser för landets banksystem.

– Det grekiska banksystemet hänger på en tråd som europeiska centralbanken håller i. Bankerna måste låna pengar varje dag för att hålla sig vid liv. Men ECB kliver längre och längre ut på en gren. Om Grekland går i konkurs kommer ECB förlora väldigt mycket pengar, säger Harry Flam.

– Ju längre det fortsätter desto mer problematiskt blir det för grekerna. De vill ha svar och har inget förtroende för systemet, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

”Deadline kan flyttas”

Enligt Harry Flam finns en risk att ett beslut dröjer ännu längre än till slutet av veckan.

– Jag tror att om det kniper kan ECB och IMF komma att flytta fram deadline någon vecka, säger han.

Annika Winsth menar att hela frågan om nödlånen till Grekland är komplex.

– Om det bara var en ekonomisk fråga hade man kunnat hantera det. När man lånar ut pengar och inte får tillbaka dem försätter man vanligtvis låntagaren i konkurs. Men nu är det en politisk fråga. Det misstag som euroländerna gjorde var att sätta lånen på skattebetalarnas nota. Då blir det en annan dimension, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet