En kraftig explosion skakade Thailands huvudstad Bangkok på måndagen. Minst 27 personer ska ha dödats i attacken. Foto: TT

Bombdåd i centrala Bangkok – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

En bomb exploderade i dag i centrala Bangkok. Enligt AFP uppger thailändsk polis att minst 21 personer dödats och att över 120 skadats. Flera utländska medborgare ska finnas bland de dödade. Enligt myndigheterna var målet för attacken att skada landets ekonomi och turismen.

Under måndagseftermiddagen har flera olika siffror på antalet döda cirkulerat. Enligt AFP uppger polisen nu att minst 21 personer dödats och att över 120 skadats.

Område populärt bland turister

Explosionen inträffade vid en vägkorsning i turisttäta Ratchaprasong, där bland annat Sydostasiens största shoppingcenter, Central World, ligger. I området ligger också en populär turistattraktion, det hinduiska templet Erawan som även har många buddhistiska besökare.

Bombdåd i Bangkok

BBC:s reporter, som är på plats i Bangkok, säger att explosionen orsakade ”totalt kaos” med kroppsdelar utspridda över platsen, att förödelsen är ”massiv” och att bomben orsakat en stor krater i marken.

I en video som Sky News har publicerat kan man se hur bomben exploderar i ett stort eldmoln.

Ingen ytterligare bomb

Enligt CNN undersökte polisen platsen efter att ytterligare misstänkta föremål upptäckts. Personal klädd i bombutrustning ska enligt CNN ha ropat i en megafon: ”Läget är fortfarande inte säkert. Var vänlig och håll er på avstånd. Det kan finnas ytterligare en bomb i området.”

Det misstänkta föremålet ska dock senare ha avfärdats som sopsäckar.

Flera utlänningar uppges finnas bland de döda och skadade, skriver Reuters. Enligt polisen ska två personer från Kina och en från Filippinerna ha dött. Vidare uppges de flesta av de skadade vara turister från Kina och Taiwan.

Tusen svenskar i Bangkok

Terrordåd är ovanliga i Bangkok, skriver TT. Militären tog makten i Thailand i fjol efter våldsamma stridigheter mellan olika politiska grupper. I söder pågår lågintensiva stridigheter mellan regeringsstyrkor och muslimska grupper. Än så länge har ingen tagit på sig ansvar för bomben.

Enligt UD befinner sig uppskattningsvis tusen svenskar i Bangkok just nu. UD har i nuläget inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats.

– Vi uppmanar svenskar i Bangkok att följa mediebevakningen och råd från lokala myndigheter. Vår ambassad i staden undersöker läget, säger Johan Tegel, pressansvarig på utrikesdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Bangkok

Mer i ämnet