Kina tog för sin del bort homosexualitet från sin lista över psykiska sjukdomar 2001, men homosexuella och andra hbtq-personer är fortfarande starkt stigmatiserade och diskriminerade i landet, och utstår ofta press från både samhället och sina familjer. Foto: TT

Fällande dom mot kinesiskt sjukhus som försökt ”bota” homosexuell man

Uppdaterad
Publicerad

Han hölls fastbunden i en sjukhussäng i nära tre veckor, och tvingades inta en mängd substanser ämnade att ”korrigera” hans sexuella läggning. Nu har det kinesiska sjukhuset dömts till skadestånd för kränkande behandling av mannen och tvingas offentliga be om ursäkt för sitt agerande.

Ett kinesiskt sjukhus har dömts för kränkande behandling av en homosexuell man, som tvingats genomgå en ”behandling” menad att ”bota” hans sexuella läggning, rapporterar SFP.

Det psykiatriska sjukhuset i Zhumadian, i den östliga inlandsprovinsen Henan, döms av en domstol på samma ort att betala ut skadestånd på 5.000 yuan, motsvarande drygt 6.200 kronor, direkt till mannen, liksom utfärda en offentlig ursäkt för sitt agerande.

LÄS MER: Framsteg för hbtq-rättigheter

Hotades svälja piller med våld

Den utsatta mannen, i dag 37 år gammal, blev tvångsintagen på sjukhuset hösten 2015, på uppmaning av sin familj, efter att ha kommit ut som homosexuell inför sin hustru. Han ska samtidigt ha begärt skilsmässa.

Sjukhuset diagnostiserade honom med ”problematik kring sexuell läggning” och tvingade honom att genomgå en medicinsk ”behandling” ämnad att ”bota” honom.

För AFP berättar mannen att han hölls fastspänd i sin sjukhussäng i närmare 20 dagar, och tvingades inta en cocktail av olika droger som skulle ”korrigera” hans läggning. Sjukhuspersonalen ska ha hotat honom med våld om han vägrade svälja de olika pillren.

LÄS MER: ”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

Kritiserar inte själva omvandlingsförsöket

Domstolen som fällde sjukhuset säger dock inget kritiskt om målet med själva ”behandlingen”, utan trycker främst på att mannen inte utgjorde någon fara för samhället eller sig själv, och att det därför inte gick att motivera att han skulle hållas intagen mot sin vilja.

Sådan här så kallad ”omvandlingsterapi” av hbtq-personer fördöms av såväl FN:s Världshälsoorganisation som tunga medicinska och psykologiska institutioner som verkningslöst och kränkande för de utsatta (se faktaruta). De anser inte heller hbtq-identifikation vara någon störning eller sjukdom.

LÄS MER: Obama stöder förbud mot omvandlingsterapi av minderåriga hbtq-personer i USA

Svår situation för hbtq-personer i Kina

Kina tog för sin del bort homosexualitet från sin lista över psykiska sjukdomar 2001, men homosexuella och andra hbtq-personer är fortfarande starkt stigmatiserade och diskriminerade i landet, och utstår ofta press från både samhället och sina familjer.

Medvetenheten kring hbtq-personers rättigheter växer dock sakta, och i vissa storstäder finns ett något större utrymme för hbtq-personer att leva öppet, även om diskriminering fortfarande är vanligt och samkönade par inte kan åtnjuta samma rättigheter som heterosexuella. I Shanghai hålls sedan ett par år årligen en Pride-festival, nu senast i juni.

I år hölls Pride i Shanghai för nionde året i rad. Foto: TT

LÄS MER: TV: Allt du behöver veta om Pride på två minuter

FAKTA: Omvandlingsterapi

Så kallad omvandlingsterapi, på engelska ”gay conversion therapy” eller ibland ”reparative therapy”, handlar till stor del om att ”omvandla” personer som identifierar sig som homo- eller bisexuella personer till heterosexuella. Även trans- och intersexuella personer kan utsättas för liknande behandling i syfte att få dem att identifiera sig som cis-personer*.

Behandlingarna kan ta en rad olika former, och utgår antingen från att homosexualitet är en psykiatrisk störning eller sjukdom, eller att det är ett ”felaktigt” inlärt beteende. Metoderna varierar från terapisamtal till medicinering till fysiska, ibland tortyrliknande metoder, där personen utsätts för smärta kopplat till homoerotisk stimulans, eller sexuell stimulering kopplat till heteroerotisk stimulans.

Såväl FN:s Världshälsoorganisation som tunga medicinska och psykologiska institutioner fördömer behandlingarna, och är överens om att hbtq-identifikation inte är någon störning eller något som går att ändra på hos en person. Flera tar också upp riskerna för psykologiska trauman och påföljande depression, eller i värsta fall självmord, särskilt när minderåriga utsätts för omvandlingsförsök.

I många länder är det främst djupt konservativa religiösa grupper som förespråkar och utför behandlingarna, men även vissa sekulariserade former förekommer. Myndiga hbtq-personer vänder sig ibland självmant till dessa organisationer i hopp om att bli ”omvandlade”, då de mår dåligt eller till och med drabbas av depression över att inte tillhöra den rådande sociosexuella normen i samhället, som heterosexuella cis-personer.

*En cis-person är en person vars kön de tillskrivs vid födseln sammanfaller med det kön som personen identifierar sig med och uppfattas av andra som, i viss förenklad mening motsatsen till en transperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.