Människorättsorganisationer försöker få ut homosexuella tjetjenska män ur Ryssland då man befarar att de inte ens där är säkra från tjetjenska myndigheter eller sina egna familjemedlemmar. Foto: TT

”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

Uppdaterad
Publicerad

Först gav de honom elchocker. Om han lyckades att inte skrika blev han misshandlad med träpåkar och metallföremål. Rapporterna om att hundratals homosexuella män förts bort i den ryska delrepubliken Tjejenien har väckt internationell avsky. Landets president hävdar att homosexuella inte existerar i landet – men The Guardian har mött en man som överlevt och nu träder fram för att vittna om tortyren.

Samtidigt som tortyren pågick skrek de skällsord mot honom. De krävde att han skulle ge dem namn på andra homosexuella män. Minst en gång om dagen blev han torterad med kraftiga elchocker och misshandlad med träpåkar eller metallföremål.

– Ibland försökte de pressa mig på information, men andra gånger gjorde de det bara för nöjes skull, berättar ”Adam”.

LÄS MER: Homosexuella bortförda och torterade i Tjetjenien

Rapporterna om vad som händer i den ryska delrepubliken Tjetjenien började dyka upp i början av april. Den ryska tidningen Novaja Gazeta uppger att ett hundratal män förts bort och torterats. Ryska hbtq-organisationer rapporterade att männen dessutom tvingats uppge namn på andra homosexuella.

Hittills har inga vittnen vågat träda fram. Men nu har brittiska The Guardian mött en tjetjensk man som tagit sig ut från delrepubliken och kan berätta.

”Adam” säger att han hölls på en plats tillsammans med omkring ett dussin andra män.

”De kallade oss för djur”

Allt började med ett telefonsamtal från en vän som också är homosexuell, som ville stämma träff. Det visade sig vara en fälla.

Sex personer, några i uniform, väntade på honom. ”Adam” förnekade till en början sin sexualitet, vardag för hbtq-personer som lever i den djupt konservativa delrepubliken där homofobi är utbrett.

Men männen hade läst igenom hans textmeddelanden. Han erkände, och fördes bort.

LÄS MER:”Hög tid att stå upp för kärleken”

”Adam” vittnar om att han hölls i ett rum där han och andra män sov på betonggolv. Olika människor kom varje dag in i rummet för att misshandla dem. Deras telefoner beslagtogs, vakterna försökte tvinga dem att ange andra homosexuella. ”Adams” vittnesmål stämmer överens med de uppgifter som nått hbtq-organisationer i Ryssland och andra delar av världen.

– De kallade oss för djur, icke-människor, de sa att vi skulle dö där.

Ringdes upp av familjen

En annan man som Guardian träffat, ”Ahmed”, vittnar om hur han skulle gå på en date när det visade sig att mannen han skulle träffa jobbade för polisen efter att själv ha blivit angiven som homosexuell. Mannen arbetade nu för att identifiera andra mot löftet om att polisen inte skulle berätta något för hans familj.

”Ahmeds” familj blev däremot kontaktad av polisen och snart började familjemedlemmarna ringa. De beordrade honom att komma hem och öste förolämpningar över honom.

– Jag hyser inte det minsta tvivel om att mina egna släktingar planerade att döda mig. Det var en inbjudan till min egen avrättning, säger ”Ahmed”.

Den tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord. Foto: TT

Myndigheternas svar: Finns inga homosexuella

Enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta har minst tre män mist sina liv under tortyr, men man befarar att dödssiffran kan vara högre. Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppger sig att fått ”trovärdiga rapporter” om att ett antal personer hålls i hemlighet på en före detta militärbas omring 19 kilometer från huvudstaden Groznyj.

Även Amnesty har tagit emot rapporterna och menar att det finns tillräckligt stöd för att tala om att det pågår en kampanj mot homosexuella i Tjetjenien.

LÄS MER: Tiotusentals i upprop: Sluta döda homosexuella

Men uppgifterna om den brutala jakten på homosexuella avvisas helt av tjetjenska myndigheter, eftersom man menar att det helt enkelt inte finns några i republiken.

– Man kan inte arrestera eller förtrycka människor som inte existerar. Om sådana människor existerade i Tjetjenien skulle polisen inte behöva oroa sig för dem, eftersom att deras egna släktingar skulle skicka dem till en plats de aldrig skulle kunna återvända ifrån, har Alvi Karimov, talesperson för Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, sagt till den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.

”För farligt att ta kontakt med andra”

”Ahmed” klarade sig då han flydde till Moskva. ”Adam” satt fängslad i tio dagar, sedan släpptes han till sin familj. Vakterna ska ha sagt till pappan ”Din son är bög, gör vad du vill med honom”. ”Adam” fortsatte att förneka sin läggning men hans far vägrade prata med honom och hotade med våld.

Därför bestämde sig ”Adam” för att lämna Tjetjenien, därför vågar han nu träda fram och vittna om det han varit med om.

– Jag vet inte vad som hänt med de andra. Det är för farligt att ta kontakt med människor, allas telefoner är avlyssnade, säger han.

  • Tjetjenien är en autonom delrepublik i sydvästra Ryssland som leds av den auktoritära presidenten Ramzan Kadyrov. Republiken har starka band till Ryssland.
  • Samhället präglas av konservativa värderingar och befolkningen är i huvudsak muslimer.
  • Enligt svenska RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö kan homosexuella inte leva öppet i republiken.
  • Presidenten Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord.
  • Av rädsla för repressalier döljer många homosexuella sin läggning både för samhället och för sina familjemedlemmar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer