Foto: TT

Familj med unika tigrar upptäckt i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

En djungelkamera har upptäckt en familj med sällsynta tigrar i en nationalpark i Thailand. Naturvårdare kallar upptäckten för mirakulös.

Tigrarna tillhör underarten indokinesisk tiger. Arten är unik för den indokinesiska halvön i Sydostasien, och kraftigt utrotningshotad. Enligt BBC har tjuvjakt och förstörelse av artens levnadsmiljö reducerat antalet individer till under 250.

Fångades på bild av djungelkamera

Den tidigare okända gruppen med tigrar, med minst sex ungar bland sig, fångades på bild av en rörelseaktiverad kamera i djungeln. Kameran är en del av en undersökning utförd av djurrättsorganisationerna Freeland och Panthera, med stöd av den thailändska regeringen.

Tidigare var endast en avlande grupp indokinesiska tigrar känd – också den bosatt i en thailändsk nationalpark.

- Den extraordinära återhämtningen hos östra Thailands tigrar är inget annat än mirakulös, säger John Goodrich, chef för Pantheras tigerprogram.

Ökade insatser mot tjuvjakt ger resultat

Thailands nationalparksdirektör Songtam Suksawang ser de ökade insatserna mot tjuvjakt som huvudanledningen till framgångarna.

- Upprustningen av anti-tjuvjaktsstyrkor och ökade polisiära insatser i området har spelat en nyckelroll i bevarandet av tigerarten. Vi måste dock vara på vår vakt, då tungt beväpnade tjuvjägare fortfarande utgör ett stort hot, sade Suksawang i ett uttalande.

Antalet tigrar i världen har minskat enormt under det gångna århundradet – från 100.000 individer år 1900 till 3.200 år 2010. De senaste åren har dock antalen börjat stiga försiktigt – den senaste undersökningen från WWF i samarbete med Global Tiger Fund anger 3.890 individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.