De turkiska journalisterna Erdem Gul och Can Dundar.

Fängelse för turkiska journalister

Uppdaterad
Publicerad

De turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül har dömts till fem års och tio månaders fängelse respektive fem års fängelse efter en rättegång som belyst hur det är ställt med pressfriheten i Turkiet.

De frikändes från spionage, men befanns skyldiga till den mycket kontroversiella anklagelsen om att ha röjt statshemligheter. Dündar är chefredaktör för dagstidningen Cumhuriyet i Istanbul och Gül är dess Ankara-chef. De båda ställdes inför rätta för att ha låtit publicera bilder som sades visa hur underrättelsetjänsten smugglar vapen till Syrien 2014.

I väntan på att domen skulle avkunnas befann sig Dündar utanför domstolsbyggnaden i Istanbul. En person försökte då skjuta honom, men Dündar undkom oskadd. En person greps för attentatsförsöket, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.