Färre söker asyl i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Färre än väntat tar sig till Sverige för att söka asyl. De långa handläggningstiderna har gjort Sverige mindre attraktivt som asylland, enligt Migrationsverket.

De omfattande konflikterna i Mellanöstern och Nordafrika har fått fler människor att söka skydd i Europa i år, jämfört med förra året. Samtidigt visar Migrationsverkets pinfärska prognos att färre än väntat söker sig till Sverige.

En betydande anledning till detta är att asylsökande från Syrien, som just nu är den största migrantgruppen, oftare tar sig till Tyskland i stället för Sverige.

Långa handläggningstider för asyl och anhöriginvandring har gjort att Sverige lockar mindre som asylland. Detta samtidigt som Tyskland drar till sig fler genom sin snabbprocess av ansökningar från syriska asylsökande.

Fler ensamkommande barn

Ytterligare en anledning till att prognosen för antalet asylsökande som väntas komma till Sverige under 2015 justeras ned är att situationen i Irak inte utvecklats som Migrationsverket tidigare befarat.

Men samtidigt som det totala antalet asylsökande väntas minska ökar antalet ensamkommande barn. Cirka 8.000 väntas komma under året.

Stort behov av boende

Tidigare bedömde Migrationsverket att mellan 80.000 och 105.000 skulle söka asyl i Sverige under 2015. Men den nya prognosen visar att det snarare handlar om 68.000-88.000 personer, med 80.000 som huvudscenario.

Trots det lägre antalet väntade asylsökande betonar Migrationsverket att behovet av boendeplatser är fortsatt stort och att nya boendeavtal kommer att behöva tecknas.

Sverige och Tyskland är fortfarande de länder i Europa som tar emot flest asylsökande från Syrien. Dessutom kan säkerhetsläget i Libyen bli av fortsatt stor betydelse för hur många som tar sig till Europa under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.