Favoriten måltavla för mexikanska studenter

Uppdaterad
Publicerad

Trolige vinnare är 45-årige Enrique Peña Nieto från partiet PRI som till för 12 år sedan enväldigt styrde Mexiko i 70 år. Men han möter starkt motstånd från studentrörelsen.

Peña Nieto är måltavla för en ny bred studentrörelse som hävdar att Mexiko med Peña Nieto kommer att falla tillbaka i en korrupt halvdiktatur.

Någonstans mellan sex och 18 procentenheter efter Peña Nieto – opinionsundersökningara spretar – ligger vänsterblockets presidentkandidat, Andrés Manuel Lopez Obrador, allmänt kallad AMLO.

Knarkkrig i Mexiko 2015

Ytterligare några procentenheter efter kommer Josefina Vazquez Mota från PAN, det parti som styrt Mexiko sedan 12 år tillbaka.

Studenter kampanjar med tunnelbanesketcher

Jag följer med en brigad från studentrörelsen ner i Mexiko Citys tunnelbana. Det är ett gäng teaterstuderande som inför tveksamma passagerare med sketcher försöker få fram sitt budskap: ”Vi struntar i vem ni röstar på – men inte på Peña Nieto”.

Den andra måltavlan för rörelsen är den största tv-kanalen Televisa som allmänt anses köpt av PRI. Två avslöjande artiklar i den brittiska tidningen The Guardian visar att det rört sig om mer än bara misstankar.

En av passagerarna, Iliana Gomez sympatiserar med studenterna:

-Det verkar som om de unga håller på att vakna nu. Nu har vi fått andra kriterier för att utvärdera situationen i Mexiko, säger hon.

En av studenterna – Chantal, som studerar på Mexikos motsvarighet till Socialhögskolan – säger till mig att de nu inte bara demonstrerar på gatorna utan också finns i kollektivtrafiken, på gatorna, på offentliga platser för att informera om vad rörelsen kräver.

-Vi vill bjuda in folk att vara med.  Det är inte alla som kollar Twitter hela tiden.

AMLO lovar slut på ”rik regering och fattigt folk”

I onsdags avslutade Andrés Manuel Lopez Obrador, AMLO, sin valkampanj på Zocalo, stora torget i Mexiko City. Huvudstaden styrs sedan länge av vänstern och han lockade runt en miljon anhängare som fyllde även de angränsande gatorna. 

Han promenerade ett par kilometer till mötet, tillsammans med sina medarbetare – och anlände två timmar för sent, trots att han tog tunnelbanan sista biten.

-Jag ska göra slut på de höga funktionärernas privilegier. Och på det oförenliga i att ha en rik regering och ett fattigt folk, sa han i sitt tal.

Han har ryckt han fram de senaste veckorna, förmodligen tack vare studenterna, fast de vägrar ge honom sitt stöd av princip.

Lopez Obrador förlorade valet 2006,  troligen på grunda valfusk. Vinnare blev Felipe Calderon som sedan dess drivit ett blodigt och impopulärt krig mot de starka knarkkartellerna.

Sedan valförlusten har AMLO i sex år turnerat runt i Mexiko och besökt samtliga kommuner, fler än 22 000. Det har kostat på:

-Det är därför jag ser så gammal ut, sa han lite urskuldrande i ett tv-program nyligen.

Hårfagre Peña Nieto spås segra

Vid mötet i Mexiko City lovade Lopez Obrador att alla arbetare ska ha en lön som ligger ovanför inflationen. Men han har konkurrens i dessa frågor, för PRI har starkt stöd på landet och bland arbetarna.

Med det stödet tror de flesta att den fotomodellsnygge Enrique Peña Nieto kommer att bli Mexikos näste president.

Det första tillförlitliga valresultatet väntas vid sex-sju tiden på måndagsmorgonen svensk tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkrig i Mexiko 2015

Mer i ämnet