Minst fem personer dödades och flera uppges vara kritiskt skadade efter tågkraschen i Philadelphia. ”Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv och de flesta av mannarna kommer att säga samma sak”, säger stadens borgmästare Michael Nutter. Foto: TT

FBI ska undersöka olyckståg

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan där åtta människor miste livet kan ha berott på att tåget träffats av ett föremål.

FBI ska undersöka framrutan och fronten på det persontåg som spårade ur i Philadelphia i USA i onsdags, då åtta människor dog och mer än 200 skadades, uppger transportsäkerhetsmyndigheten NTSB.

Anledningen är att flera ur tågpersonalen säger att ett föremål kan ha träffat tåget, skriver The Wall Street Journal. En konduktör säger att hon på internradion hörde hur lokföraren Brandon Bostian strax före urspårningen pratade med en förare på ett pendeltåg som trodde att hans tåg ”blivit träffat av en sten eller blivit beskjutet”. Bostian ska då ha sagt att hans tåg också kan ha blivit träffat av något.

Utredare har hört lokföraren på det olycksdrabbade tåget. Han har varit samarbetsvillig men kommer inte ihåg någonting av vad som hände strax före urspårningen, då tåget körde in i en kurva i mer än 160 kilometer i timmen, dubbelt så fort som den tillåtna hastigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.