Tåget hade 238 passagerare och fem i personalen när det spårade ur. Foto: TT

Svår tågolycka i USA – minst sex döda

Uppdaterad
Publicerad

Ena stunden var allt som vanligt. Sekunden efter bröt kaoset ut. Minst sex personer omkom när ett persontåg spårade ur i Philadelphia i USA.

Tåget var på väg från Washington mot New York när det av okänd anledning spårade ur. Olycksplatsen förvandlades i ett svep till ett inferno av söndertrasade och omkullvälta vagnar, där räddningsarbetare fick ta sig fram i glassplittret i sina försök att undsätta de över 240 personer som fanns ombord.

”Aldrig sett något liknande”

Michael Nutter, borgmästare i Philadelphia, beskriver scenerna på platsen som fruktansvärda.

– Det är en katastrofal röra. Jag har aldrig sett något liknande i hela mitt liv, sade han vid en presskonferens.

Samtliga sju tågvagnar skadades i olyckan och över 140 personer fördes till sjukhus, många med brännskador och frakturer.

Slungades i luften

Jeremy Wladis satt och åt i den sista vagnen när tåget plötsligt började bete sig underligt. Situationen blev snabbt värre och sedan började saker flyga mot honom. Först telefoner och datorer. Sedan människor.

– Två personer hamnade på bagagehyllan bakom mig. Två kvinnor slungades dit, säger Wladis till CNN.

Nu ska olycksorsaken utredas. Tjänstemän har avböjt att spekulera i vad som kan ha fått tåget att spåra ur, men experter har föreslagit att det skulle kunna bero på fel på spåren eller hjulen på tåget.

Tåget som spårade ur i en skarp kurva orsakade ett totalstopp den viktiga järnvägslinjen mellan Washington och New York. På onsdagseftermiddagen hittades tågets färdskrivare, utredarna hoppas att färdskrivarens information ska bidra till att kartlägga olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.