Tashfeen Malik och Syed Farook låg bakom attentaten i San Bernadino. Foto: TT

Var anhängare till Islamiska staten

Uppdaterad
Publicerad

Två anhängare till Islamiska staten (IS) låg bakom skottdådet i San Bernardino i Kalifornien tidigare i veckan, uppger extremiströrelsen själv i en radiosändning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Dådet utreds som terrorbrott, men enligt FBI tyder inget på att paret varit del av något nätverk. Nu hävdar IS att de var anhängare till extremiströrelsen.

Masskjutningen i San Bernardino utreds som ett terrorbrott, efter rapporter om att Tashfeen Malik på Facebook svurit trohet till IS ledare. Den sociala mediejätten har bekräftat uppgifterna, liksom rapporter om att Malik då använt ett annat namn.

Masskjutning i San Bernardino

Enligt FBI-chefen James Comey finns dock inget som tyder på att paret varit del av något nätverk. Men enligt tidningen Los Angeles Times, som hänvisar till en källa inom rättsapparaten, har Farook haft ”någon slags kontakt” med personer från al-Qaidakopplade Nusrafronten i Syrien och al-Shabaab i Somalia.

Massaker i onsdags

Det var i onsdagskväll som den 28-årige Syed Rizwan Farook och hans 27-åriga fru Tashfeen Malik stormade in på julfesten, på den kommunala avdelning där Farook jobbade, och sköt ihjäl fjorton människor. Paret var beväpnade med automatvapen, pistoler och rörbomber, och iklädda stridsvästar och svarta militära kläder. I parets hem hittades fler bomber och ammunition.

Förstörde bevis

Enligt FBI ska paret ha försökt förstöra bevis, inklusive två mobiltelefoner som de slagit sönder och slängt i en papperskorg. Utredningen försöker nu att planlägga motivbilden, samt röna ut om gärningsmännen också planerade fler attacker. 

FBI-chefen James Comey säger att det inte finns några tecken på att det misstänkta terrorparet ingick i en större terrorgrupp.

– Hittills ser vi inga tecken på att mördarna var en del av en större, organiserad grupp eller cell. Det finns ingenting som tyder på att de var en del av ett nätverk, säger Comey enligt AFP.

Kontakt med extremister

Los Angeles Times citerar en källa inom den federala polisen som hävdar att Farook varit i kontakt med ett fåtal misstänkta extremister. Det finns också indikationer på att Farook kommunicerat med åtminstone en person som övervakas av polisen misstänkt för terrorbrott.

Kontakten mellan de två kan ha varit ytlig, men enligt källan till LA Times tyder det på att det kan finnas en terrorkoppling till masskjutningen.

Den republikanske politikern Adam Schiff sa under torsdagen, efter att ha blivit informerad om utredningen i kongressen säkerhetsutskott, att Farook blivit ”radikaliserad”.

Svor trohet till IS

Även NBC Los Angeles rapporterar att Farook varit i kontakt med extremister kända av FBI via sociala medier.

Dessutom ska den kvinnlige skytten, Tashfeen Malik, ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska Staten (IS), rapporterar CNN. Kvinnan gjorde ett Facebook-inlägg i falskt namn bara minuter före attacken. I inlägget prisade Malik ledaren för IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Det bekräftar en av Facebooks chefer för nyhetsbyrån AP. Kvinnans falska konto har nu plockats ned och Facebook har överlämnat materialet till FBI.

Sympatisörer svåra att upptäcka

Enligt antiterrorexperten John Cohen kan Maliks inlägg indikera att hon sympatiserade med IS, snarare än ha stått i direkt anslutning till terrorgruppen. Enligt Cohen är sådana personer mycket svåra att upptäcka eftersom terrorbekämpning bygger på att förhindra organiserade attacker av en grupp terrorister, och inte att upptäcka enskilda människor som inspirerats av en terrorgrupp och sedan väljer att agera i ensamhet.

Han sade också att IS lyckats med att inspirera tusentals människor genom sociala medier.

Nyhetsbyrån Aamaq, som ofta för fram IS budskap, uppger att gärningsmännens ska ha stött terrorgruppen, men däremot har IS inte tagit på sig ansvaret för attacken, enligt nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet