Foto: TT

Fillons fritidshus genomsökt – partiet håller krismöte på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Den franske presidentkandidaten François Fillon har fått se sitt fritidshus genomsökt av polis, i samband med den pågående utredningen mot honom. Samtidigt blir framtiden allt mer osäker för kandidaten, som än så länge inte visar några tecken på att självmant överge sin kandidatur. Ett valmöte under söndagen och en partisammankomst på måndag kan nu bli avgörande.

Polisen undersökte i fredags den franska presidentkandidaten François Fillons fritidshus i utredningen om misstänkt ekonomisk brottslighet, det uppger en källa med insyn i utredningen.

Huset ligger i Beauce nära staden Le Mans i nordvästra Frankrike. Husrannsakan avslutades på fredagskvällen, enligt källan.

Presidentval i Frankrike 2017

Misstänks för bidragsfusk

Den 7 maj avgörs vem som tar över presidentmakten i Frankrike de kommande fem åren. Presidentkandidaten för det republikanska partiet Francois Fillon har under en tid varit i blåsväder då han står misstänkt för bidragsfusk.

Anklagelserna gäller att hans fru skulle ha tagit emot nära fem miljoner kronor i statligt utbetald lön som hans assistent i parlamentet – utan att ha utfört något egentligt arbete.

Flera avhopp

Samtidigt hopar sig fler motgångar för kandidaten.

En rad avhopp har skett från Fillons kampanj de senaste dagarna, varav det mest uppseendeväckande var att kampanjledaren Patrick Stefanini sade upp sig dagen efter att Fillons talesman Thierry Solère avgick. Före det hade Fillons tilltänkte utrikesminister Bruno Le Maire tackat för sig.

Foto: TT

7 av 10 vill att han drar sig ur

Under lördagen redovisades också resultatet av en opinionsundersökning, där 71 procent av de franska väljarna nu anser att Fillon bör dra tillbaka sin kandidatur, och lämna plats åt en annan företrädare från sitt högerparti Republikanerna (les Républicains).

Den mesta troliga att ta över stafettpinnen skulle vara Alain Juppé, den 71-årige borgmästaren i Bordeaux som kom tvåa efter Fillon i primärvalet för att utse den franska högerns och centerns gemensamma kandidat i höstas.

Hoppas på styrkeuppvisning i Paris

Fillon har de senaste dagarna riktat in sig på att legitimera sin fortsatta kandidatur genom att peka på stödet från sina trogna väljare.

Under söndagen kommer Fillon att hålla ett stort valmöte i närheten av Eiffeltornet i Paris, och enligt källor inom kampanjen till franska le Monde kommer det att krävas en styrkeuppvisning i närvarosiffror för att en fortsatt kandidatur ska vara möjlig. Anordnarna hoppas enligt källorna på minst 50.000 personer i publiken.

Avgörande partisammankomst på måndag

Till måndagen har sedan Republikanerna kallat till ett möte mellan några av sina högsta partiföreträdare, ”för att utvärdera situationen”.

Utgången av mötet lär troligen avgöra huruvida partiet självt kommer att driva på för Fillons avhopp och hitta en ersättare, eller om man kommer att fortsätta stötta sin kandidat.

Partiet har till den 17 mars på sig att bestämma sig helt, då det är sista datumet för att lämna in en officiell presidentkandidatur till de franska valmynigheterna..

Skandalen runt Fillon

Den konservative tidigare premiärministern François Fillon var favorittippad som vinnare i det franska presidentvalet. Men hans stjärna dalade i januari då anklagelser om att han avlönat sin hustru som assistent i parlamentet, trots att hon inte utfört något arbete där, uppdagades.

Fillon står nu inför en fullskalig utredning i det som har kommit att kallas ”Penelopegate”, efter hans fru Penelope. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Fillon har förnekat brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för äkta arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem ett jobb.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom, men kan inte säga vem som skulle stå bakom en sådan.

Presidentvalet äger rum den 23 april. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång 7 maj.

Källa: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet