Dokumentärfilmaren Jamie Roberts. Foto: SVT

Filmaren: Viktigt att förstå hur extremister tänker

Publicerad

För att stoppa radikaliseringen behöver vi förstå varför människor söker sig till våldsbejakande grupper. Det säger dokumentärfilmaren Jamie Roberts som följt en grupp jihadister på nära håll.  

Är det rätt att ge extremister en plattform för att föra ut sina idéer? Det var en fråga som filmteamet brottades med under produktionen av dokumentären The Jihadis next door.  

Omkring 800 personer beräknas ha lämnat Storbritannien för att strida med terrororganisationen IS. Av dem har omkring hälften återvänt. Flera hundra har gripits av polisen för att ha deltagit i terrorplaner eller för att ha begått brott i Syrien.  

Agenda

– Just nu känns det inte som att vi förstår varför de här människorna reser utomlands. Det är bara svarta rubriker. Därför ansåg vi att den här filmen var nödvändig att göra. Förhoppningsvis kan en insyn i hur de tänker ge svar på hur vi kan lösa problemet med radikalisering och extremism. 

Aktivt motstånd från andra muslimer

Trots att gruppen är liten är den inflytelserik, säger han.  

– De är en del av ett nätverk som funnits i Storbritannien i omkring 20 år och som sprider sig i Europa. Många av de uppmärksammade arresteringar vi sett eller de attacker som utförts i Europa har kopplingar till den här gruppen.  

Männen som deltar i dokumentärfilmen stöter på ett aktivt motstånd från andra muslimer när de utför sina aktioner på Londons gator och utanför moskéer.  

– Vi har inte sett det på film på det här sättet och det har gjort en skillnad i debatten här. Den muslimska befolkningen får ofta kritik för att inte ta avstånd från extremister, men här kan vi se att människor gör ett aktivt motstånd, både fysiskt och verbalt. 

Lurar människor i döden

Extremisterna i filmen är stundtals roliga och barnsliga, och för tankarna till satirfilmen 4 Lions, där en grupp islamister försöker begå terrordåd men bara tar kål på sig själva. Det är dock ingen tvekan om att deras verksamhet är allvarlig och farlig, enligt Jamie Roberts.  

– Deras ideologi är motbjudande. Men de är också mänskliga. Det finns få rena monster i världen. Men de sprider en ideologi som lockar människor till IS. De lurar unga att resa till Syrien för att dö eller döda andra, eller till att utföra attacker i Europa.  

Det finns inga snabba lösningar för att stoppa radikaliseringen, säger han. 

– Jag tror att satsningar på samhället, och på unga skulle hjälpa. Vi har sett många nedskärningar som har inneburit färre socialkontor och socialarbetare. Man behöver också se på förhållandena i fängelserna, där många konverterar till en radikal form av islam. Men det finns inga enkla lösningar, då skulle vi redan göra dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet