Abu Rumaysah visar upp IS-flaggor som han förvarar i sitt garage. En dag ska de vaja från premiärministerns bostad, säger han. Foto: SVT

Ny dokumentär om brittiska extremister

Uppdaterad
Publicerad

I två års tid följde dokumentärfilmaren Jamie Roberts några av Storbritanniens mest högljudda extremister på nära håll. En av dem ska senare bli en av landets mest eftersökta terrorister.

Den brittiska regeringen har de senaste åren kraftigt skärpt sina anti-terrorlagar. Filmen The jihadis next door följer några av medlemmarna i den nu bannlysta gruppen al-Muhajiroun i en tid när radikaliseringen ökar och polisinsatserna hårdnar.   

I januari 2014, när filmen inleds, är Abu Ramaysa gruppens ledare. Han är en 30-årig fyrabarnsfar som livnär sig på att hyra ut uppblåsbara hoppborgar till barnkalas.

Agenda

Flaggor i garaget

Abu Ramaysa föddes i en hinduisk familj men konverterade som tonåring till islam. Nu jobbar han aktivt för att införa sharialagar i Storbritannien. Han visar upp de IS-flaggor han förvarar i sitt garage i östra London, och säger att en dag kommer de att vaja från premiärministerns bostad på 10 Downing Street. 

– När sharia kommer då kommer du att se den här flaggan överallt, säger han i programmet.  

Extremisternas vision av London är en stad där kvinnor är täckta och där alkohol, spel, homosexualitet och otrohet är förbjudet. Den som bryter mot lagen ska straffas offentligt, för avskräckande effekt. 

Lämnar landet efter gripandet

I september 2014 grips Abu Ramaysa i en antiterrorräd. Han släpps mot borgen och lämnar strax landet med sina barn och sin höggravida hustru. Några månader senare twittrar han bilder på familjen från Syrien.  

En annan medlem, busschauffören Abu Haleema, producerar filmer för Youtube som får stor spridning.

– Målet med filmerna är att ”radikalisera” människor. Att hjärntvätta människor, att tvätta deras hjärnor från kafirernas smuts. Om IS vill samma sak är det bara en tillfällighet, säger han i dokumentären.

Kafirer, otrogna, är alla som inte delar deras extrema syn på islam.

Ute på gatorna fortsätter verksamheten med att dela ut flygblad och hålla demonstrationer utanför myndighetsbyggnader och moskéer. 

Överallt möter gruppen hårt motstånd, från polisen och från allmänheten. Många av dem som höjer sin röst är andra muslimer.

– De här killarna är inte muslimer, de ger islam dåligt rykte, säger en upprörd man på gatan. 

– Det är bara en front för att rekrytera till IS. De är hjärntvättade, säger en annan.

Förnekar stöd till IS

Trots att tongångarna låter som IS-propaganda så vill ingen av gruppens medlemmar öppet säga att de stödjer terrorgruppen. Att stötta terrororganisationer är ett brott som kan ge fängelse i Storbritannien.

– Jag vill förtydliga att jag inte stöder IS. Jag vill inte åka fast, säger Abu Haleema med ett skratt.  

Men när en ny video från IS i Syrien släpps i december 2015 blir kopplingen ändå tydlig. Myndigheterna tror att den maskerade man som uttalar hot mot premiärminister David Cameron och som deltar i en video där fem personer avrättas, är Abu Rumaysah. 

Dokumentärfilmaren Jamie Roberts får ett sms från en av gruppens medlemmar. ”Du kanske känner igen rösten” skriver han.

Jamie Roberts om arbetet med filmen i Agenda kl 21.15 i SVT 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet