FN-allierade libyska soldater under en nyligen inledd offensiv mot IS i staden Sirte. Bilbomben exploderade i staden Benghazi. Foto: TT

Flera döda av bilbomb i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Benghazi i östra Libyen drabbades av en självmordsattack sent på tisdagen. Minst 15 regeringstrogna soldater dödades och ett 30-tal skadades i terrordådet, som utfördes samtidigt som regeringstrogna inledde en offensiv för att återta staden Sirte.

Terrordådet utfördes i bostadskvarter, i en del av staden där strider stått mellan regeringsstyrkor och militanta islamistiska grupper.

En islamistisk grupp sade sig stå bakom dådet som enligt säkerhetskällor krävde 23 dödsoffer.

Attacken kom samtidigt som Libyen och USA gemensamt inlett en offensiv mot Sirte. Staden hålls av en grupp som tillhör terrorrörelsen Islamiska staten (IS). USA:s president Barack Obama beordrade flyganfallen som inleddes på måndagen.

– Det ligger i USA:s nationella säkerhetsintresse att bekämpa IS och att hjälpa [den nationella regeringen] att göra sitt jobb, sa Obama på en presskonferens i Vita huset.

– Vi samarbetar nära med regeringen för att säkerställa att Isil inte får ett starkt fäste i Libyen, just när landet inleder en lång process för att skapa en fungerande regering och säkerhetssystem, sade Obama.

Försvarshögkvarteret Pentagons talesperson Jeff Davis sade efter två dagar av räder att amerikanskt stridsflyg hade attackerat sju mål i och i närheten av Sirte, omkring 45 mil öster om huvudstaden Tripoli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.