Nära 30.000 brandmän och annan personal kämpar för närvarande mot de mark- och skogsbränder som plågar flera delstater i västra USA. Foto: TT

Flera dödsfall i skogsbränder i nordvästra USA

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre brandmän har mist livet och fyra har skadats i USA-delstaten Washington i de svåra skogsbränder som härjar i området. Och det brinner även på andra platser i landet – där hela 2,9 miljoner hektar hittills eldhärjats i år.

Enligt sheriffen i staden Okanogan ska de omkomna brandmännen först ha råkat ut för en bilolycka och därefter inte lyckats fly från lågorna, enligt Reuters.

Totalt kämpar nära 30.000 brandmän och annan personal mot de mark- och skogsbränder som för närvarande plågar flera delstater i västra USA. Hittills i år har totalt 2,9 miljoner hektar eldhärjats i landet, uppger myndigheterna, ett rekord jämfört med andra år vid samma tid på säsongen.

Bränderna har hittills ödelagt över 400.000 hektar mark i området och myndigheterna har nu begärt hjälp från den amerikanska armén.

Evakuering av samhällen

Enligt myndigheterna i Okanogan kommer en pågående evakuering av 4.000 bostäder i samhällena Twisp och Winthrop vid bergskedjan Cascade nu att utökas efter att meteoroger varnat för att vinden i området kan komma att vända.

För första gången  på 20 år har även myndigheterna beslutat att stänga i princip all industriell skogsdrift i de östra, skogsbevuxna delarna av delstaten Washington på grund av brandfaran.

2.500 tvingades fly

Även andra delar av USA har den senaste tiden drabbats av svåra skogsbränder, bland annat delstaterna Kalifornien, Idaho och Oregon.

Under gårdagen tvingades också 2.500 människor att fly från ett område utanför staden Fresno i Kalifornien efter att de kraftiga bränder som drabbat delstaten efter en svår torka tagit sig över bilvägen Highway 180.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.