Syrier i rebellkontrollerade området Bab al-Nayrab i Aleppo. Foto: TT

Flera elever dödade i attack mot syrisk skola

Uppdaterad
Publicerad

Fredsmäklaren Staffan de Misturas senaste försök att få stopp på kriget i Syrien har avvisats av landets regim, samtidigt som striderna i östra Aleppo är intensivare än någonsin förr. Tidigt på morgonen uppges en skola ha träffats av granater och flera unga elever ska ha mist livet.

Sju elever dog när en skola i Aleppos regimkontrollerade område al-Fargan träffades av rebellernas granater på söndagsmorgonen, uppger Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

På den rebellkontrollerade östra sidan kvävdes en familj på sex personer till döds av en så kallad bombtunna, ett oljefat fyllt med sprängämnen. Enligt läkare som vittnade om händelsen innehöll bombtunnan klorgas. Uppgifterna om gasen har inte blivit bekräftade.

Syrienkriget

Striderna i östra delen av staden återupptogs på tisdagen efter en tids vapenvila, och är intensivare än någonsin under de sex år som kriget i Syrien har varat. Över 160 civila har dödats på mindre än en vecka. 275.000 människor tros finnas i den delen av staden.

I helgen förstördes samtliga fungerande sjukhus i östra Aleppo.

de Misturas förslag avvisades

FN:s italiensk-svenske diplomat Staffan de Mistura har rest till Damaskus för att fortsätta vad som ser ut att vara en hopplös kamp för att mäkla fred i landet. Hans förslag att östra Aleppo ska bli mer självständigt avslogs redan första dagen, meddelade utrikesminister Walid al-Muallim.

– Det blev totalt avvisat. Det är en kränkning av vår suveränitet, sa al-Muallim under en presskonferens på söndagen.

Däremot var de båda männen överens om att ”terrorister borde lämna östra Aleppo för att minska de civilas lidande”.

Hoppas på Trump

al-Muallim uttryckte också förhoppningar om att USA:s blivande president Donald Trump skulle ta tillbaka det amerikanska stödet för rebellernas kamp.

Aleppo har blivit det syriska krigets främsta slagfält när den syriska armén försökt återta staden från rebellerna och växlat hårda strider med löften om att få lämna staden under vapenvilor.

de Mistura har varnat att arméns taktik kan få en del av rebellerna att gå med i IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet