´Flera personer uppges ha gripits misstänkta för inblandning i självmordsattacken mot moskén. Foto: TT

Flera gripna efter moskédåd i Kuwait

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer uppges ha gripits misstänkta för inblandning i självmordsattacken under fredagsbönen i en moské i Kuwait City där 26 människor dödades och 227 skadades. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för attentatet.

Sprängladdningen exploderade i den enorma Imam Sadiq-moskén i al-Sawabir distriktet i staden under fredagsbönen.

26 människor dödades och 227 skadades i attentatet. En gren av terrorgruppen IS tog på sig fredagens attack via ett inlägg på Twitter.

Moskébomb i Kuwait City

I inlägget hävdade man att en självmordsbombare med ett bälte med sprängämnen tagit sig in i moskén och därefter utlöst sprängladdningen.

2.000 människor ska ha befunnit sig i moskén, som var ovanligt välbesökt då den muslimska fastemånaden Ramadan inleddes förra veckan.

Nationell sorgedag

En nationell sorgedag har utlysts för att hedra de 26 personer som föll offer för attacken.

Offren kommer att begravas på en shiitisk kyrkogård väster om huvudstaden. Samtidigt meddelas att stadens största moské för sunnimuslimer, i en gest av solidaritet, kommer att vara öppen för kondoleanser i tre dagar.

Första attacken mot moské

Flera personer uppges ha gripits misstänkta för inblandning i självmordsattacken mot moskén.

Den politiska ledningen har sagt att attentatet är ett försök att röra upp sekteristiska stridigheter i emiratet, där omkring en tredjedel av befolkningen är shiiter. Över 200 personer skadades i attacken som är den första som riktats mot en moské i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébomb i Kuwait City

Mer i ämnet