Skakade efter flygangreppet, som krävde minst 50 liv. Foto: AFP & SVT

Flygattack mot flyktingar i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Många flyktingar och hjälparbetare dödades när nigerianskt stridsflyg attackerade ett flyktingläger av misstag.

Över 100 människor dödades i flygattacken, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter med hänvisning till en nigeriansk regeringskälla.

Flygräden skedde i orten Rann i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Målet ska ha varit terrorrörelsen Boko Haram som mål.

Boko Haram

Lucky Irabor, generalmajor vid det nigerianska flygvapnet säger till den lokala tidningen Vanguard att man i morse fick underrättelserapporter om att Boko Haram-anhängare befann sig i området och att flygvapnet beordrade planen att lyfta för att gå till anfall.

– Boko Haram gömmer sig ofta i flyktinglägren, säger SVT Nyheters Afrikakorrespondent Johan Ripås.  

Ripås beskriver delstaten Borno som oerhört svårtillgänglig och enligt honom har över två miljoner människor flytt Boko Harams terror. 

Irabor medger att civila dödats, men ville inte kommentera hur många människor det handlade om.

– I mina öron låter det som ett fruktansvärt tragiskt misstag, säger Johan Ripås.

Inga svenskar

Hjälporganisationerna Röda korset och Läkare utan gränser fanns representerade i lägret och flera hjälparbetare dödades.

”Vi beklagar att bland offren för dagens flygattack i Rann finns sex dödade nigerianska Rödakorsmedarbetare och 13 skadade”, skriver en talesperson för Internationella Rödakorskommittén till AFP.

Organisationen skriver på Twitter att 25 000 människor i akut behov av nödhjälp uppehåller sig i det område som utsattes för flygattacken. Enligt Maude Fröberg, pressekreterare vid svenska Röda Korset, finns det inga svenska medarbetare i det drabbade området.

Flygvapnet har skickat helikoptrar till området för att evakuera skadade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet