Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Foto: SVT

Flygexperten: Oklart varför Jas-planet kraschade

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att ett thailändskt Gripen-plan störtade under en flyguppvisning i lördags är oklart. Den tidigare teorin att piloten svimmat efter att ha utsatts för starka g-krafter är inte längre aktuell, säger flygexperten Hans Kjäll till SVT Nyheter.

Ett videoklipp visar hur det svensktillverkade Gripen-flygplanet dånar fram över ett flygfält i Hat Yai i Songkhla, hur det vänder i luften och därefter flyger med full fart rakt ner i backen. Stridsflygplanets pilot Dilokrit Pattavee lyckades inte skjuta ur sig och omkom i kraschen.

Initialt var teorin att piloten gjort en så kallad tunnel roll med planet, utsatts för starka g-krafter och därefter svimmat. Men nya bilder på planet visar att piloten inte gjorde en sådan manöver, utan en rak roll, vilket innebär låg belastning på piloten, säger flygexperten Hans Kjäll efter att ha pratat med Thailands militärattaché i Sverige.

– Så just nu finns det alltså ingen känd hypotes till varför planet kraschade, inget pekar på vare sig pilot- eller teknikfel utan det kan vara en kombination. Nu måste man titta på den svarta lådan för att veta mer, säger Kjäll till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.