Foto: Twitter / @NYPDNews

Flygplan från andra världskriget kraschade i flod i USA

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet flygplan, av en modell som användes av USA under andra världskriget, krashade ned i Hudsonfloden mellan New Jersey och New York på fredagskvällen. En kropp ska ha hittats i vattnet intill det kraschade planet, men om den tillhör piloten är fortfarande oklart.

Det var på fredagskvällen, lokal tid, som New York-polisen skickade ut båtar på Hudsonfloden efter att man fått larm om att ett flygplan kraschat, en bit söder om George Washington-bron, rapporterar CBS News.

Piloten uppgavs tidigare att ha funnits vid liv, en uppgift som sedan togs tillbaka. På lördagsmorgonen, svensk tid, eftersöktes piloten fortfarande. Flera amerikanska medier rapporterar att planet kraschat, medan New York-polisen skriver på sitt twitterkonto att det snarare rör sig om en nödlandning i floden.

Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA meddelar att det krashade planet var ett av tre som lämnade flygplatsen i Farmingdale, New York, under fredagen. De övriga två ska ha återvänt till flygplatsen.

En av de vanligaste modellerna

Flygplanet är av modellen P-47 Thunderbolt, ett amerikanskt jaktflygplan som användes av amerikanska flygvapnet under andra världskriget. CNN rapporterar att P-47 varit ett av den amerikanska försvarsmaktens främsta flyg, och att det sannolikt är den stridsflygsmodell som USA tillverkat allra mest.

Bilder från platsen visar hur flera båtar och en helikopter deltar i arbetet med att leta efter den pilot som ska ha varit ombord på planet när det kraschade. Den krashade P-47:an hamnade helt under vatten, och en bild tagen av ett vittne på platsen visar hur bara ena vingspetsen sticker upp genom vattenytan.

Av allt att döma kommer fredagens händelse inte i närheten av den spektakulära glidkraschen 2009. Piloten Chesley Sullenberger lyckades då nödlanda en Airbus320 på just Hudsonfloden, samtliga 155 personer ombord överlevde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.