Ett team från France 2 fick följa med en båt och filma färden från Turkiet till Grekland. Foto: France 2

Flykten över Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Ett franskt tv-team följde med på en av de små båtar som går mellan Turkiets kust och Grekland. Ihopträngda med ett sextiotal flyktingar, varav cirka 20 barn, färdades de den fyra timmar långa färden mellan turkiska Izmir och grekiska Lesbos.

Omkring 60 syrier och irakier har väntat i ett dygn på att få komma ombord på den lilla båten som skall ta dem till Europa. Ungefär 20 av dem är små barn, barn som är skräckslagna när de kommer ombord på båten iförda alldeles för stora flytvästar. De flesta som åker med båten kan inte simma och nu ska de färdas cirka en mil över till grekiska sidan.

Det blir en dramtisk färd, båten, stannar mitt i sundet mellan Grekland och Turkiet, det är natt och kolsvart. Den lilla utombordsmotor som driver båten orkar inte mer. De franska reportageteamet ringer kustbevakningen efter hjälp och efter en stund dyker en liten grekisk fiskebåt upp som bogserar dem iland. Efter fyra timmar till havs når man Lesbos hamn som för många är det första delmålet i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet