Foto: TT

Beslut vid toppmöte: Fler gränsvakter på Balkan

Uppdaterad
Publicerad

Ledare från EU och Balkan enades under natten mot måndag om ett 17-punktsprogram vid ett minitoppmöte i Bryssel. Mötet syftade till att försöka stävja flyktingflödet mellan länder på Balkan och det kommer att ske genom ökad gränskontroll och bättre mottagning i Grekland.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade efter mötet att den rådande situationen är utom kontroll och att den okontrollerade strömmen av flyktingar måste minska.

– Det enda sättet att återfå kontroll är att minska trycket av flyktingar. Runtskickandet av folk måste få ett slut. Folk måste registreras. Utan registrering – inga rättigheter, betonade Jean-Claude Juncker.

#flykt

Hur registreringen ska gå till är oklart.

För att kunna hantera den stora mängden flyktingar som söker sig genom Balkan utlovas bland annat 400 poliser till Slovenien ”inom en vecka”, samtidigt som Grekland, Makedonien och Albanien lovar att ”stärka skötseln av sin externa landgräns”.

17-punktsprogram

Det extrainsatta minitoppmöte som Juncker höll med de närmast berörda länderna i Bryssel i söndags blev ännu ett bevis på hur svårt det är att komma överens i flyktingfrågan.

Först efter nästan åtta timmars mötande och middagsätande klev Juncker ut för att hålla presskonferens med Tyskland förbundskansler Angela Merkel och FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres.

Med sig hade han ett 17-punktsprogram som ledarna för de totalt 13 länderna vid mötet till sist kunnat enas om.

– Det första är att erbjuda skydd. . . Det får inte vara så att i EU år 2015 ska folk lämnas att klara sig själva och sova ute på fälten i minusgrader, sade Juncker.

Poliser på gång

I de 17 punkterna lovar länderna – 10 från EU samt ansökarländerna Serbien, Makedonien och Albanien – att redan från och med måndagen arbeta för ett bättre informationsutbyte mellan sig. Redan inom en vecka ska dessutom 400 poliser skickas till Slovenien som bett om akut hjälp.

Premiärminister Miro Cerar var allvarlig inför mötet.

– Om vi inte kan leverera konkreta åtgärder så tror jag att hela EU kommer att börja falla isär, varnade han på väg in till diskussionen.

Mer kontroll

För att ta hand om alla inkommande lovar Grekland att utöka sin mottagningskapacitet med 30.000 platser före årsskiftet. Med hjälp av UNHCR ska totalt 100.000 platser byggas ut längs rutten genom Balkan.

– Det här är ett viktigt, kvalitativt steg för en mer ordnad skötsel av situationen och för att kunna dela bördan i EU, sade Angela Merkel på presskonferensen efteråt.

Bättre ordning och mer kontroll betonas starkt i de 17 punkterna. Sjöinsatsen Poseidon i Egeiska havet mellan Grekland och Turkiet ska utökas och Grekland, Makedonien och Albanien ska ”stärka skötseln av sin externa landgräns”.

Fakta: Balkanmötet i Bryssel

Söndagens minitoppmöte i Bryssel var inte ett formellt EU-möte eftersom endast 10 av 28 medlemsländer fanns på plats. På mötet deltog totalt 13 länder, huvudsakligen på stats- eller regeringschefsnivå: Grekland, Albanien, Makedonien, Serbien, Bulgarien, Rumänien, Kroatien, Slovenien, Ungern, Österrike, Tyskland, Luxemburg och Nederländerna. De två sistnämnda är EU:s nuvarande och kommande ordförandeland och representerades av utrikesminister respektive migrationsminister.

Mötesvärd var EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som även bjudit in EU:s permanente ordförande Donald Tusk, EU:s utrikesansvariga Federica Mogherini, FN:s flyktingkommissarie Antonio Guterres, EU-parlamentets talman Martin Schulz samt cheferna för EU-organen Frontex och EASO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet