FN-chefen Ban Ki-Moon. Foto: TT

FN-chefen: Syrien helvetet på jorden

Uppdaterad
Publicerad

– Situationen i Syrien är så nära man kan komma ett helvete på jorden, säger FN-chefen Ban Ki-Moon.

Under tung polisbevakning samlades i dag toppolitiker från mer än 70 länder i ett småmulet London, i ett försök att samla in nio miljarder dollar till de som drabbats av det snart sexåriga kriget i Syrien.

– När människor tvingas äta gräs och löv och döda herrelösa djur för att överleva så borde det plåga varje civiliserad människa. Och vi har alla ett ansvar att göra något åt det, säger USA:s utrikesminister John Kerry, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den svenska regeringen har sedan tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven ska i sitt tal på konferensen presentera nya bidrag till humanitära insatser inne i landet.

– Statsministern kommer att meddela att vi bidrar med ytterligare 350 miljoner kronor i humanitära insatser, förutom de 1,7 miljarder som ingår i vår femåriga Syrienstrategi, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

”En känsla av hopp”

Storbritannien lovar närmare 15 miljarder svenska kronor i ytterligare nödhjälp till Syrienkrigets offer, uppger premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet.

– Vi kan ge den känsla av hopp som behövs för att stoppa människor från att tro att deras enda möjlighet är att riskera livet genom att göra en den farliga resan till Europa, säger Cameron enligt Reuters.

Norge, en annan av värdarna, lovar bidra med drygt 14 miljarder kronor.

– Om vi misslyckas med att vidta åtgärder nu, så kommer situationen för civila och för länderna i Syriens grannskap bara bli värre, vilket kommer att påverka hela det internationella samfundet, säger statsminister Erna Solberg.

Tyskland å sin sida bidrar med nära 22 miljarder kronor fram till 2018, uppger förbundskansler Angela Merkel, medan USA lovar ytterligare drygt åtta miljarder kronor.

Glöm inte de lidande i Syrien

Ett av mötets huvudsyften är att ordna utbildning och jobb till de miljontals människor som flytt krigets fasor och nu bor i flyktingläger i grannländerna. FN:s barnfond har varnat för ”en förlorad generation” av barn, som på grund av kriget aldrig fått gå i skola.

En del organisationer uttrycker dock oro över att omvärlden ska glömma de lidande inne i Syrien, i sin strävan att stävja flyktingkrisen i Europa.

– Självklart behöver flyktingarna hjälp, men det finns mer än sex miljoner människor som befinner sig på flykt inne i Syrien, som lever i belägrade områden, under bombardemang och granatattacker, säger Raed Saleh, chef för den syriska hjälporganisationen De vita hjälmarna, till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.