FN-inspektörer åter till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

FN:s inspektörer av kemiska stridsmedel återvänder till Syrien under onsdagen, uppger Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov,

Inspektörerna, som leds av svensken Åke Sellström, ska granska tre eller fyra platser i Syrien där misstankar finns om att kemvapen har använts.

Inspektörerna har tidigare presenterat sin FN-rapport som bevisar att det förbjudna kemiska stridsmedlet sarin användes i attacken i Damaskus den 21 augusti.

Syrienkriget

En slutrapport om användandet av kemiska stridsmedel kan komma i slutet av oktober.

Regimen i Syrien har meddelat FN att landets arsenal av kemvapen ska förstöras.

Rjabkov öppnar också för att en FN-resolution om Syrien kan komma att hänvisa till kapitel sju i FN-stadgan, vilket öppnar för möjligheten att använda våld. I ett tal i ryska duman villkorar dock Rjabkov militära insatser.

-Kapitel sju kan hänvisas till endast som en åtgärd mot de som bryter (mot en resolution). Om man vägrar samarbeta. . .  och det spelar ingen roll vem som använder kemvapen, säger Rjabkov, enligt AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet