Foto: TT

FN-kritik mot thaijunta

Uppdaterad
Publicerad

De nya lagar i Thailand som ersätter det undantagstillstånd som militärregimen hävde under onsdagen är ”ännu strängare”, anser chefen för FN:s människorättsorgan OHCHR.

Beslutet ”lämnar dörren vidöppen för allvarliga överträdelser av grundläggande mänskliga rättigheter” och ”utplånar yttrandefriheten”, säger Zeid Raad al-Hussein i ett uttalande.

I praktiken innebär beslutet att alla funktioner som ska hålla makten i schack är satta ur spel, ”vilket gör upphävandet av krigslagarna meningslöst”, anser al-Hussein.

Undantagstillståndet infördes strax innan militären tog över makten i Thailand, den 22 maj förra året efter månader av gatuprotester som kostade nära 30 personer livet.

När undantagstillståndet hävdes införde militären i stället en ny säkerhetsklausul i interimsförfattningen som innebär att den fortfarande har svepande makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.